Отиващата си година на пазара на имоти в София се

...
Отиващата си година на пазара на имоти в София се
Коментари Харесай

Имотният пазар в София тази година - стабилни цени и достъпни жилища

Отиващата си година на пазара на парцели в София се отличава със постоянни равнища на цените, нарастнали размери на продажбите, исторически най-ниски лихви по заемите, стабилизиране на размера на ново строителство и по-умерено повишаване на новоиздадените разрешителни за градеж на нови жилищни здания. Това регистрират анализаторите на " Бългериън пропъртис ". Посочват и че към този момент се следи по-умерено повишаване на размера новоотпуснати жилищни заеми, цялостен превес на новото строителство в желанията на купувачите и разширение на периметъра на търсене и на предложение, което е довело до по-голяма интензивност във всички региони на София.

" Още при започване на тази година имотният пазар в София превключи на по-висока скорост и тази наклонност се резервира и досега, като последното тримесечие ще бъде изключително мощно за пазара ", обобщава трендовете Полина Стойкова, изпълнителен шеф на компанията.

" Темпът на повишаване на цените на парцелите предстоящо затихна и на процедура през тази година имаме непроменени цени на база действително подписани покупко-продажби ", добавя тя.

Средни цени и годишно изменение

Данните на компанията сочат, че цените в София на база подписани покупко-продажби остават без изменение по отношение на година по-рано. Средната цена на продадените жилища в София през 3-тото тримесечие на 2019 година е 1 088 евро/кв.м. при 1 090 евро/кв.м. за същия интервал на предходната година. Това е задоволително показателно, с цел да удостовери предстоящото закъснение на повишаването на цените и постигане до плато, показва компанията.

Средната последна покупна цена на жилищата в София е 89 307 евро при 86 260 евро за същия интервал на предходната година. През последните няколко години междинната покупна цена се движи към 90 хиляди евро с промени към тази сума според какъв вид жилища доминират в покупките през даденото тримесечие.

Достъпност

Показателят за досегаемост на цените мери съотношението на цената на жилищата на кв.м. към междинната месечна заплата в столицата, като демонстрира какъв брой месечни заплати са нужни за покупката на 1 кв.м.

За второто тримесечие на 2019 година цената му доближи равнище 1.23, което значи, че са нужни 1.23 междинни софийски заплати за покупката на 1 кв.м. Това е най-ниската стойност, измерена през последните 10 години, затова през 2019 година парцелите в София са най-достъпни за купувачите. Това се дължи по едно и също време на забавянето на растежа на цените и на продължаващо повишаване на приходите, се показва в разбора.

Коефициентът за досегаемост е надалеч под пиковата си стойност от 2008 година, когато са се претендирали 3.5 месечни заплати за покупката на 1 кв.м. жилищна повърхност в София.

Жилищно кредитиране

И по този индикатор парцелите сега са най-достъпни за цялата история на жилищното кредитиране в България, защото сега лихвените проценти по заемите са на исторически най-ниските си равнища приблизително към 3% за третото тримесечие на 2019 година и се чака тези равнища да се запазят и през идната година, споделят от компанията.

Обемите на новоотпуснатите жилищни заеми не престават да нарастват и през 3-тото тримесечие доближиха над 900 млн. лева, което е сравнимо с индикаторите от 2007/2008 година Но все още икономическата обстановка е доста по-различна, брутният вътрешен артикул е доста по-голям и като дял от него новоотпуснатите жилищни заеми са под 3%, до момента в който през 2007/2008 размерът им надвишаваше 6% от Брутният вътрешен продукт, пресмята компанията.

За 9-те месеца на 2019 година новоотпуснатите ипотечни заеми са нарастнали с към 4.2% на годишна база, което е под равнищата на напредък от предходните години и е по-скоро умерено повишаване, последващо темпа на стопански напредък.

Ново строителство

Издадените нови разрешителни за градеж на жилищни здания в София през 2019 година за първите 9 месеца остават на същите равнища като 2018 година, като разликата е в това, че през 2019 година постройките са с към 10% повече жилища в тях и с по-голяма застроена повърхност с към 8.5%.

Това е доста утешение на темпа на повишаване на фона на растеж на новоиздадените разрешителни от 26% през 2018 година, тъй че и от страна на предлагането имаме стабилизация на постигнатите равнища и доста по-плавно повишаване.

През цялата 2019 година постройките ново строителство в София се радваха на доста мощен интерес, като той даже надвиши този от предходните години. По данни на " Бългериън пропъртис " новото строителство към този момент съставлява 90% от подписаните покупко-продажби.

Обеми продажби

Според данните на Агенцията по вписванията през 3-тото тримесечие на 2019 година в София са вписани 6 874 имотни продажби при 6 376 за същия интервал на 2018 година, което е растеж с към 8% на годишна база.

Въпреки съмненията в статистиката заради неналичието на регистриране на предварителни контракти за парцели ново строителство през предишни интервали, когато даже се отчиташе спад в продажбите, се вижда, че тези продажби към този момент стартират да се отразяват и да прибавят към стойностите на размерите продажби.

Предпочитани квартали и цени на парцелите в тях

Развитието на новите планове продължи от там, където беше спряло преди 10 години, а точно в регионите по южната дъга на околовръстното шосе. И в настоящия цикъл на напредък те бяха първите, които получиха развиване и да привлякоха интереса на купувачите. Заедно с това тече и развой на възстановяване на инфраструктурата и на наличните улеснения и услуги в тях, показват от компанията. Колкото и минуси да имаха квартали като " Манастирски ливади ", " Витоша " и други, неоспорим факт е, че те са южни квартали, покрай Витоша, покрай центъра и до съществени точки от града и заради тези аргументи те отново заемат топ позиции в търсенето на купувачите, а с времето и средата им се усъвършенства, проучва Стойкова.

Според нея в това време тече развой по засилен капиталов интерес към северните и западните квартали, където метрото дава обилни преимущества, има налични терени и където има голям капацитет за развиване на нови планове.

Кои квартали се търсят

Наблюденията на компанията сочат, че квартал " Банишора " (средна цена от 985 евро на кв. м)успя да дръпне забележителен интерес с хитовия комплекс Park View Residence, " Манастирски ливади " (1042 евро )излезе напред и се подреди в челната тройка с дейните ни продажби на жилища в Amur Residence и последователно се връща в полезрението на купувачите поради централното си местонахождение. Квартал " Витоша " (990 евро)остава измежду най-предпочитаните квартали поради близостта до централни булеварди, бизнес центрове, Витоша, както и поради положителните планове за затворени комплекси с ниско застрояване, които се оферират на пазара.

Следващ в описите на купувачите е " Кръстова вада " (1308 евро), където водеща роля за привлечения интерес има знаковият комплекс Vitosha View, в който напредва строителството на 5-тата постройка.

Запазва се известността на " Дианабад " (1296 евро), " Младост ", " Малинова котловина ".

Параметри на купените жилища

През 3-тото тримесечие на 2019 година купените жилища са най-вече двустайни. Те съставляват 65% от закупените жилища, а 30% са тристайни. Средната повърхност е 81 кв.м. – спада от 89 кв.м. при започване на годината поради повишаването на каузи на двустайните жилища. Най-купувани са жилищата на 4-ти етаж, само че има усилване на интереса към високите етажи.

Перспективи за 2020 година

При общи упования и прогнози за продължаващ стопански напредък, оставащи ниски лихвени проценти по заемите, растящи приходи и рекордно ниска безработица няма по какъв начин да чакаме нещо друго от продължаващ напредък на имотния пазар и през 2020 година, показват от компанията.

Според нас 2020 година ще бъде доста сходна на 2019 година – с минимални промени на цените, непоклатимост на имотния пазар и огромна интензивност и размер от покупко-продажби. През идната година ще имаме опция да станем очевидци на зрял заможен пазар с плавни промени, само че с огромен интензитет на размерите и чувство за непоклатимост и ликвидност, каквито не сме имали през последните 10 години, се показва в разбора.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР