Отиващата си 2022 г. ще се запомни с дъното, което

...
Отиващата си 2022 г. ще се запомни с дъното, което
Коментари Харесай

2022 година си отива с дъно на лихвите по ипотечните заеми и с пик в цените на жилищните имоти

Отиващата си 2022 година ще се запомни с дъното, което удариха лихвите по ипотечните заеми и с пика в цените на жилищните парцели. Вече има първи признаци, че през идната ще има смяна на курса в цената на заемите.

В рамките на 2023 година банките ще стартират да подвигат лихвите по ипотечните заеми като в същото време ще лимитират и % финансиране. Очаква се хората с по-ниски доказуеми приходи да получават по-трудно или по-скъпи заеми.

Апетитът на банките да финансират жилища в градеж или бизнесмени с дребна история на пазара също ще намалее. Това предвиждат кредитни консултанти в упованието на тежка зима, криза в Европа и нараснали към този момент съществени лихви от страната на Европейската централна банка.

Първи признаци на смяната
 

Лихвите по ипотечните заеми понижават за 13-а година като пикът им по мярка е 2009 година, когато се усети резултатът от международната финансова рецесия. Тогава те са на равнище от 10.5% приблизително при 2.38% сега за тези в лв.. А консуматори с по-високи приходи и добра кредитна история се финансират и при 2.1-2.2%, до момента в който при хората на другия полюс лихвата и в този момент доближава 4%, изясни Петър Илиев, действен шеф на кредитния съветник " Кредитланд " (CreditLand) по време на уебинар.

Цитира статистиката на Българска народна банка, съгласно която настоящите контракти за жилищни заеми са за общо 15.8 милиарда лева, а междинният излишък за заплащане по тях е 85 хиляди лева като сега се теглят много огромни заеми поради повишаването на парцелите - по 200-300 хиляди лева, добавя специалистът.

Голямата конкуренция също способства за ниските лихви с 16 играча на ипотечния пазар при двойно по-малко за много по-голямата като население Румъния, да вземем за пример. Освен това отпадането на таксите при предварително погасяване на заеми след първата година прави банките още по-внимателни какви условия оферират на клиентите, с цел да не ги накарат да рефинансират заемите след 12 месеца при по-добри условия.

Въпреки това през октомври и ноември към този момент е налице лек растеж на лихвите - с 0.15-0.20% по новоотпуснати заеми, изясни Илиев. Това се отнася за същия профил клиенти, който през предходните месеци е получавал по-ниски равнища. " Банките се готвят за утежняване на кредитния портфейл, да се надяваме, че няма да има растеж на безработицата, тъй като тя директно въздейства върху обслужваните заеми ", разяснява той.

Анализира, че през последните години се резервира устойчиво съотношението сред заеми и депозити. Към 30 септември има 113 милиарда лева под формата на депозити и сметки при 77 милиарда лева раздадени заеми.
 
" Въпреки кредитния взрив депозитите порастват и най-малко към този момент банките са свръхликвидни и нямат значителен интерес да усилват лихвите по депозитите ", разяснява Илиев. Допълни, че за разлика от предната рецесия, когато част от ресурса е идвал от Европа, в този момент банките се финансират най-вече от локалния пазар, защото хората избират да си държат в тях парите.

Експертите на кредитния съветник разясняват, че за разлика от лятото към този момент не са настоящи офертите за заеми с закрепена рента до 10 година, а срокът е сгънат на най-много 5 година, макар че лихвата по тези заеми е по-висока от тази при отпуснати с плаваща.

Докато хората си държат парите в банките при такива лихви и лихвите по заемите ще стоят ниски. Досега никой не се ангажира с мнение по кое време и по какъв начин ще се трансформират лихвите по заемите в България. Илиев обаче отбелязва, че банките към този момент стягат коланите в очакване на по-кризисна година, повишаване на разноските на семействата и последователно увеличение на лихвите. Накратко - готвят се за проблеми.

Индикация за това е, че финансовите институции стартират последователно да усилват условието за самоучастие в покупките на парцели, за достатъчност на приходите, изключително измежду хората с по-ниски доказуеми доходи. Прогнозата му е, че банките последователно ще спрат да финансират 85-90% от пазарната оценка на парцелите и ще понижат финансирането до 80% в огромните градове, а в селата и за ваканционните парцели се чака процентът да падне до 70-75.

По-резервирано се чака финансовите институции да се отнасят и към кредитирането на парцели в недодялан градеж, което ще засегне и бизнесмените, които имат единствено 1-2 издигнати здания. Това към този момент се е случвало при проявлението в България на предната рецесия световна рецесия - през 2009 година
 
До края на 2023 година прогнозата на кредитния консултант е лихвите от 2.5% приблизително сега да доближат до 4-4.5%, каквито са равнищата към този момент в Румъния, Чехия и Полша.
Паралелно с това се чака и лихвите по депозитите да набъбнат до към 2% в края на идната година.

За какво да внимават потребителите
 
Вноската по заема и какъв брой години ще се заплаща, не е единственият разход, който би трябвало да се има поради при кандидатстване за ипотечен заем, разяснява Милена Витанова от " Кредитланд ". Казва, че доста хора са откровено учудени, че самата договорка като нотариални такси, налози, % за брокера и прочие при по-скъпи парцели могат да доближат до 30 хиляди лева

Напомня, че в случай че взелите към този момент заем нямат спестявания, би трябвало да стартират да икономисват, с цел да натрупат " буферни " суми, с които могат да покрият 6-месечните си разноски при положение на загуба на работа, здравословен проблем и прочие Посочва и че банките са склонни да предоговарят към този момент взети заеми, тъй като не желаят да стават притежатели на финансираните парцели. Съветва потребителите на ипотечни заеми да стартират такива диалози преди да изпаднат в неспособност да ги обслужват.

Коментира, че консервативният, само че и рационален метод е вноската по заема да не надвишава 30-35% от месечния приход на семейството. Напомня, че е имало случаи и на доста демократични банки, които в положителни времена са допускали този % да доближи 70-75% при високи приходи, само че това не се счита за здравословно съответствие.

Допълва, че конкуренцията сред банките за разпределяне на заеми, е довела до това да отпадне наложителната в предишното застраховка " Живот ", придружавала всеки жилищен заем. Съветва теглещите такива дългогодишни заеми сами да я вършат, с цел да не слагат околните си в тежка обстановка, в случай че се стигне до неподходящо развиване.
Източник: " Дневник "
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР