Отивам в София по покана на президента Румен Радев. С

...
Отивам в София по покана на президента Румен Радев. С
Коментари Харесай

Македонският президент идва у нас през октомври frognews.bg

" Отивам в София по покана на президента Румен Радев. С него имах 4 телефонни диалога на тематика импорт на ток ", сподели Пендаровски в изявление за предаването " Трилинг ". Той заяви, че по време на визитата ще бъде открит интерконектора сред България и Гърция и на това събитие ще участват няколко президенти и министър председатели от района. Според него това ще бъде мотив да се показва, че не би трябвало да се държат и в бъдеще като врагове, а в противен случай като положителни съседи, които си оказват помощ в компликации ".

 

" От българизацията се опасяват единствено тези македонци, които имат едва национално самочувствие. Напълно обидно е за македонската нация да твърдиш, че един протокол, контракт или пък механизмите за евроинтеграцията, че аз и вие /към водещия на предаването, бел.ред./ може да станем българи. Това изказване за някаква опасност от българизация е цялостна небивалица от страна на опозицията за да се всява боязън измежду македонския народ, който има дълбоки корени и крепко национално възприятие. Няма потребност от всяване на боязън от българизация. Става въпрос за кьорфишеци, тъй като няма никаква заплаха за нас - в края на европейските процеси ние да се превърнем в българи ", сподели още Пендаровски. Според него няма потребност в страната да бъде извършен референдум.

 

Според нето посредством вписването на българите в Конституцията, българската страна непосредствено ще удостовери, че македонците и българите са нещо друго. „ И по подобен метод ще отпадне тезата, че това е един народ, разграничен в две страни “, акцентира Пендаровски.

 

Той счита, че вписването на българите в Конституцията няма да има никакви последствия за РСМ. Според него единственият въпрос е бил дали това ще бъде последното българско искане. „ Няма никакъв проблем да ги впишем “, сподели македонският президент. Пендаровски сподели, че връзките в предишното не са били положителни поради националистическата реторика на Радев и двете предходни държавни управления.

 

В началото на месец септември ВМРО-ДПМНЕ изиска в РСМ да бъде извършен референдум за отменяне на Договора за другарство сред България и РСМ, който бе подписан на 1 август 2017г. Лидерът на партията Християн Мицкоски назова Договора " отровно дърво ".

 

Председателят на Народното събрание Талат Джафери отхвърли настояването и го дефинира като антиконституционно.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР