Отишъл си е големият чешки писател, поет, есеист, драматург и

...
Отишъл си е големият чешки писател, поет, есеист, драматург и
Коментари Харесай

Напусна ни авторът на “Непосилната лекота на битието“ Милан Кундера

Отишъл си е огромният чешки публицист, стихотворец, есеист, драматург и мъдрец Милан Кундера, пишат международните медии. Авторът на „ Непосилната лекост на битието ", „ Шегата “, „ Празникът на незначителността “, „ Смешни любови “, „ Валс на разлъка “ от 1975 година живее във Франция. Затова написа и на чешки, и на френски език. Поради цензурата на комунистическото държавно управление на Чехословакия след негова позиция против окупацията на страната от войските на Варшавския контракт, книгите му са неразрешени и това остава по този начин до рухването на държавното управление в Кадифената гражданска война през 1989 година
Прочетете още
Кундера е роден на 1 април 1929 година в Бърно. Син на известния концерт пианист и музиколог Лудвик Кундера, който го вкарва в тайните на музиката. Възпитаник е на Карловия университет, където специализира литература и хармония. После се трансферира във Филмовия факултет на Академията за театрални изкуства в Прага. След дипломирането си през 1952 година приема да изнася лекции по международна литература в същата институция.

Носител е на Йерусалимска премия (1985), Австрийска държавна премия за европейска литература (1987), Награда на Международния книжовен фестивал във Виленица (1992)), Хердерова премия (2000), Чешка държавна премия за литература (2007).

Поклон!

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР