Отиде си проф. Ивана Енева. Тя е сред най-известните съвременни

...
Отиде си проф. Ивана Енева. Тя е сред най-известните съвременни
Коментари Харесай

Почина известната българска художничка проф. Ивана Енева

Отиде си проф. Ивана Енева. Тя е измежду най-известните модерни български художници, които творят и преподават в региона на керамиката, напомнят от Съюз на българските художници (СБХ), представени от Българска телеграфна агенция.

В последното си изявление за Националната художествена академия (НХА) споделя: " За мен керамиката е метод на живот, а Академията - моята орис ". Ивана Енева е родена е на 29 август в Пирдоп. Завършва Техникума по керамика и стъкло и НХА през 1968 година в класа на проф. Венко Колев.

Била е учител по методика на изобразителното изкуство в Художествената гимназия в София и професор в катедра " Керамика " в НХА. Работи в региона на архитектурната керамика. Нейни фасадни и интериорни декоративно-монументални керамични пана се намират в публични здания в София, Добрич, Белоградчик, Смолян, Кърджали, Тополовград, Банско.

Член е на СБХ с многочислени участия в изложения. Била е член на интернационално жури на Пътуваща интернационална галерия на керамиката от Хърватия, Италия, Словения и Сърбия.

Творби на Ивана Енева са благосъстоятелност на задгранични музеи, сред които Международен музей на керамиката във Фаенца, Италия, Международна галерия на керамичната миниатюра и Международна пътуваща галерия на керамиката в Загреб, Хърватия, както и на частни сбирки, сред които и на президента Бил Клинтън, подарена му от българското държавно управление.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР