Отиде си проф. Албена Хранова - литературен историк, поет, културолог

...
Отиде си проф. Албена Хранова - литературен историк, поет, културолог
Коментари Харесай

Почина проф. Албена Хранова

Отиде си проф. Албена Хранова - книжовен историк, стихотворец, културолог и критик, оповестиха от Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “ на страницата си във „ Facebook “.

„ С дълбока горест споделяме, че ни напусна професор Албена Хранова  - ерудиран академик и добър човек, светла душа с търсещ и непослушен дух, почитан експерт и скъп другар. Съболезнования на околните! Албенка, доста ще ни липсваш “, пишат от факултета.

Албена Хранова е родена през 1962 година в Пловдив. Завършила е гимназия с преподаване на британски език (1980) и Славянска лингвистика (1985) в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. От декември 1986 година е назначена на служба помощник в катедрата по българска литература на Филологическия факултет. Защитава докторската си дисертация през 1995 година, а от 1998 година е доцент по българска литература. През 2009 година пази дисертация за придобиване на научната степен „ лекар на науките “ в научната област „ Теория и история на културата “, а от 2011 година е постоянен професор в катедрата по философия във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет.

Албена Хранова е създател на над 150 обособени научни изявления на български, британски, немски, френски и съветски език, а също и на монографиите „ Двете български литератури: граници на лирическия подтекст “ (1992), „ Литературният човек и неговите български езици “ (1995), „ Подстъпи към приказката “ (1998), „ Езикът и неговите речи “ (2000), „ Български интертекстове “ (2002), „ Историография и литература. За общественото конструиране на исторически понятия и Големи разкази в българската просвета ХІХ-ХХ век “ (том I-II, 2011). Съавтор е в 19 учебници и образователни пособия по литература (2000-2020) за прогимназиалното и гимназиалното обучение. Член е на редколегията на списание „ Критика и хуманизъм “.

GlasNews.bg изказва своите дълбоки съболезнования на фамилията, сътрудниците и околните на проф. Албена Хранова. Да почива в мир!
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР