Отиде си писателят, журналист и карикатурист Георги Ведроденски-Мортус. Роден е

...
Отиде си писателят, журналист и карикатурист Георги Ведроденски-Мортус. Роден е
Коментари Харесай

Отиде си писателят, журналист и карикатурист Георги Ведроденски

Отиде си писателят, публицист и карикатурист Георги Ведроденски-Мортус.
Роден е на 14 юли 1933 година в с. Кипилово, Сливенско. Завършва сливенската мъжка гимназия "Добри Чинтулов “, а по-късно публицистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски ". Работил е в локални и централни вестници и дълги години е бил в Българската телеграфна организация.
Има шест независими изложения и постоянно присъединяване в Националната галерия на карикатурата.
Като стихотворец и художник-карикатурист основава облика на Трендафил Акациев – първият групов псевдоним в българската литература, с който са подписвали творбите си повече от 50 поети. "Измислил съм името на вестника - "Трън ", и от него Трендафил, който изначало беше Тръндафил. Но да Ви кажа, омръзнала ми е тази тематика, все за Трендафил Акациев да ме питат. Поне пет-шест пъти съм отказвал на медии да приказваме за него. И доста измислици и откровени неистини са се натрупали... Най-добре да не приказваме за Трендафил - просто кажете: Георги Ведроденски написа "Истинската история на Трендафил Акациев ", споделя в изявление Георги Ведроденски.
Той е създател на книгите "Зелник в понеделник " (1993), "Под път и над път " (1994), "Коронясване " (1996), "Слънчева система ", "Спомен ", "Издълбано в камък " (2000-2010), "Бетеански дни и нощи. 100 година Българска телеграфна агенция " (2001), "В крайник с времето " (2001), "Решетката " (2005), "Облаче крилато " (2007), "Михалогон " (2009), "Държавна сянка " (2011), "Черешово топче " (2011), "Трицветен пейзаж " (2012).
Член е на Съюза на българските художници, Съюза на българските публицисти (СБЖ) и Съюза на българските писатели (СБП). Носител е на ордена "Св. св. Кирил и Методий " - първа степен, "Златното перо " на Съюз на българските журналисти, почетния знак на община Сливен. През 2016 година Съюз на българските писатели го отличи с почетна грамота за принос към актуалната българска литература.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР