Отиде си голям български артист - Роберт Баръмов - един

...
Отиде си голям български артист - Роберт Баръмов - един
Коментари Харесай

Почина знаковият художник Роберт Баръмов

Отиде си огромен български актьор - Роберт Баръмов - един от знаковите художници, родени и построили се като актьори в България, само че наложили името си и в артистичното пространство на актуалното изкуство на Европа и света, заяви за Varna24.bg Нина Локмаджиева.

През годините философското самовглъбяване на Баръмов раждаше многопластови послания, които постоянно предизвикваха намеси в градската и обществената среда. Неговото комплицирано структурирано мислене отвеждаше феновете към откриването на кодовете на един елитарен креативен свят, в който естетиката на провокацията правеше вероятни немислими на пръв взор срещи сред обичайни техники и реформаторски пробиви. Роберт Баръмов беше самоуверен в плановете си, работеше по нови замисли и си отиде внезапно, без да успее да ги осъществя. Загубата за Варна и за българското изкуство е огромна.

През годините художникът има голям брой награди и оценки, получени на разнообразни интернационалните конгреси, а творчеството му е следено с интерес от колекционерски и артистични кръгове. Авторът е осъществил отчасти в чужбина разнообразни хрумвания за цялостни тематични концептуални изложения. " Да си актьор значи посредством играта с материалите да им придадеш типа, който дава отговор на моментното ти въодушевление - споделяше Роберт Баръмов. - Имам доста хрумвания за авторски планове. При тях водещото е концепцията, всичко останало, без значение от жанровете, които включвам, ѝ е подчинено. Става въпрос да изразя своето лично отношение към други модерни създатели, мнението ми за международната обстановка в изкуството “.

Роберт Баръмов е роден през 1966 година във Варна. Завършил е Художествената гимназия в София, а през 1994 година се дипломира в компетентност Графика в Националната художествена академия в София.

Реализирал е свои планове и съоръжения на интернационалните конгреси за графика и модерно изкуство в галерии, музеи и културни институции в Германия, Дания, Китай, Италия, Белгия, България и други, измежду тях са влиятелните музеи Kulturhaus в Хановер; Музей на модерното изкуство в Боденбург; Museum Art Frederikshavn; Музей Castle в Малборк; Национален музей в Пекин; Национален природонаучен музей в София; Исторически музей в София; Градска художествена изложба Варна.

Художникът е отличен с над 40 интернационалните награди за графика и модерно изкуство.

Работи в региона на графиката, инсталацията и актуалните текстове.

Мисли на Роберт Баръмов за неговото изкуство:

" Винаги съм желал да бъда свободен и изкуството ми дава тази независимост. Разбира се, цялостната независимост е нереално разбиране. В нас постоянно има закодирани неща като дълг, да вземем за пример. Винаги ще си подвластен от нещо, в случай че не финансово, то прочувствено. Считам себе си за свободен, постигнал ненапълно задачите си човек, само че към момента надалеч от упоритостите си. Имам още доста да работя, уповавам се, че съм стъпил на добра платформа, върху която да се развивам… “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР