Отиде си една от най-обаятелните и запомнящи се фигури в

...
Отиде си една от най-обаятелните и запомнящи се фигури в
Коментари Харесай

Тъжна вест: Отиде си бащата на габровския женски хандбал

Отиде си една от най-обаятелните и запаметяващи се фигури в българския хандбал – Христо Коев. Господ прибра при себе си постоянно позитивния и ухилен хандбален идеалист с лулата малко преди да навърши 77 години. Каквото и да се каже и напише за един от най-емблематичните и авторитетните хандбални треньори в България и неговата пребогата кариера, ще бъде малко.

Роден е на 23 ноември 1943 година в Габрово. Завършва тук междинното си обучение, а по-късно и ВИФ „ Георги Димитров “ (сега НСА). Създател е на ХК „ Габрово “, чиито тимове за подрастващи в женския пол са непрекъснати медалисти. Под негово управление израстват редица елитни треньори – Цоньо Начев, Добрин Очков, Николай Топузаков, Анита Хараланова, Росица Бакърджиева, Веселина Златева, Петя Панчева и други

Открил е и шлифовал голям брой хандбални гении, като огромна част от квалифицираните от него състезателки след това направиха сполучлива кариера в клубове от водещи шампионати в чужбина. Сред възпитаничките му са и някои от девойките донесли историческото второ място на България на Световното състезание за девойки през 1993 година в Габрово и Велико Търново. Печелил е трофеи и купи на страната с тимовете на „ Шогун “ (Нови Пазар) и „ Пирин “ (Благоевград), Купа България с ХК „ Габрово “. Оставил е светла следа и в търновския хандбал. Заедно със своя най-ярък елмаз и огромна обич в живота – Росица Бакърджиева, от 1990 до 1999 година работи в клубове в Италия, Испания и Бразилия. Там е освен треньор, а и методист и организира обучителни семинари на локалните фрагменти.

След завръщането им в Габрово двамата основават хандбален клуб „ Бъки “, който доста бързо се трансформира в хегемон на родната хандбална сцена при подрастващите. През 2006 година ХК „ Бъки “ завоюва шампионските трофеи във всички възрастови групи в женския профил, в това число и тази при в „ А “ РХГ – първа в историята на габровския спорт в групов спорт на равнище дами и мъже.

Многократно е бил треньор на разнообразни национални гарнитури. Воден от него отбор е и последният, който съумя да се класира на финали на Европейско състезание при девойките през 2007 година. Като треньор на женския народен тим през 2012 година завоюва шампионата EHF/IHF Челъндж трофи в Габрово и Велико Търново, през 2014-та повтори триумфа в Лариса, Гърция, а през 2013-та победи и в международната конкуренция, извършена в Мексико.

Благодарение на своите големи хандбални знания и опит Христо Коев беше непрекъснат преподавател на треньорските семинари, проведени от Българска федерация по хандбал. Бил е ръководител на Треньорско-методическата комисия на БФХ и селекционер-координатор в женския профил.

“Христо Коев отиде да преподава с усмивка обичаната игра на едно по-добро място. Ще липсваш доста, Христо! Почивай в мир!”, написаха от БФХ.

Изпращането ще бъде в събота, 26 септември, от 13 часа в църквата „ Успение Богородично “.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР