Отиде ли си безвъзвратно Ковид 19? Нужни ли са ни

...
Отиде ли си безвъзвратно Ковид 19? Нужни ли са ни
Коментари Харесай

Д-р Трифон Вълков за novini.bg: Нужни са поне 10-12 години за превръщането на Ковид 19 в инфекция като грипа

Отиде ли си окончателно Ковид 19? Нужни ли са ни още маски и ваксини? Питам специалиста, доктор Трифон,специалист по инфекциозни заболявания, който работи в Инфекциозна болница в столицата. Той е лекар на науките в своята област и основен помощник, преподава и в Медицинския университет.

Състоянието на световна пандемия продължава към този момент над 2 години. Вирусът, за който си приказваме, е от „ фамилията ” на група, известна от дълго време на хората. Появяват се и нови варианти, какъвто е този от 2019 година. Пътят му на акомодация се видя, че е дълъг. Също, че припознаването на човешкия организъм като нов гостоприемник и по-тежкия имунен отговор от страна на нашия организъм. При първите разновидности се видя, че има по-голяма  заболеваемост и по-висока смъртност. С времето този адаптивен механизъм стартира да сработва и вирусът поотслаби своята инфекциозност и патогенни качества.

Идеалният вид за вируса би бил да няма хора, които да са резистентни към него и в същия миг да не провокира никаква имунна реакция. Т.е. той да си се популяризира и развъжда гладко в организмите ни. Слава богу това няма по какъв начин да се случи.



Припомнихме си през изтеклото време, че инфекциозни заболявания има, че те не са изчезнали. Наложи ни се да разберем, че нещо, за което никой няма визия, прави неща, които никой не може да си показа.

Никой не може да каже сигурно дали този вирус ще мутира в допълнение, дали ще има последваща вълна и така нататък.

Личното ми мнение е, че през есента ще имаме нова вълна, която надали ще е тежка и рискова като предходните.

Но...много проучвания, които бяха направени в целия свят, бяха събрани в една платформа „ Некстрий ”, основана през 2015 година, в която трябваше да се обобщават изолации от грипния вирус за разчитането на генома и да планува нови разновидности и варианти на грипния вирус. За да може да се създадат ваксини преди да се стигне до разпространяване на вируса. Тази платформа бе основана малко по-късно и приспособена към коронавирусните инфекции. За две години там бяха събрани към 7 милиона генетични сенквенации от разнообразни народи, като първенци са англичаните и датчаните. Благодарение на платформата станаха ясни неща, за които никой не предполагаше. Например, в случай че се съпостави грипът, който най-често се употребява като подобен вирус и зараза с ковид, то един вариант на грипа се отличава от предходния с 6-7 разновидности, а при ковида има голям брой селектирани разновидности от по 30-40-70 разновидности. Вижда се, че няма равномерен мутагенен развой като при други вируси, а едно скокообразно изменение. Това дава съображение на учените да считат, че коронавирусът има капацитет за голяма неопределеност. Затова считам, че ще са нужни най-малко 10-12 години за превръщането на ковид просто в респираторна зараза.



Ваксините не основават дългогодишен имунитет. Нямаме гаранция, че и след преболедуване се построява добра отбрана. Впрочем и при грипа имунитетът трае поняколко месеца, до 1 година. Така че имунизациите са единственият метод да създадем невъзприемчиво към вируса население. Ваксините не защищават на 100 % хората да не се заразят, само че все пак е значимо да ги създадем. Защото един имунизиран инфектиран отделя в пъти по-малко от вируса. И също по този начин имунизациите потвърдиха своята успеваемост, тъй като подготвят към по-леко изкарване на заболяването.

Важно е хората да знаят, че в случай че са имунизирани против грип, това не ги защищава от коронавирус и противоположното.

Голяма част от ограниченията, които предходната седмица бяха анулирани, се съблюдаваха проформа, само че е добре да се знае, че маските понижават с 80 на 100 опцията да се заразиш. Затова като се върне епидемиологичната конюнктура, незабавно отново би трябвало да ги използваме в закрити пространства.



Смятам, че тематиката „ ковид ” не трябва да се затваря, тъй като той още съществува. Западна Европа сега безусловно изживява 6-та вълна. Заразените там са доста, само че в лечебните заведения им няма няма напор от пациенти, тъй като множеството жители са имунизирани. Така че не е правилно изказванието на някои, че войната умъртви вируса, просто тя измести новините за болестта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР