Отхвърлена е версията за терористичен акт, вероятно искрата е от

...
Отхвърлена е версията за терористичен акт, вероятно искрата е от
Коментари Харесай

Водещите разследването за огнения ад на “Струма”: Няма взрив на туби с гориво

Отхвърлена е версията за терористичен акт, евентуално искрата е от триене на откъртена мантинела
Загиналите са се задушили, нямат външни контузии

“Тиражираната версия, че в рейса е било транспортирано гориво в туби, е изрично отхвърлена.” Това съобщи през днешния ден шефът на националното разследване Борислав Сарафов. Той и останалите водещи следствието дадоха детайлности до каква степен е стигнало изясняването на обстоятелствата към нещастието с рейса на автомагистрала “Струма”, при която починаха 44 жители на Северна Македония.

Сарафов разкри, че на мястото на злополуката са открити единствено три туби, които били празни и с останки от нафта. “Те не са се възпламенили, пожарът не е зародил от тях”, сподели още Сарафов. Той добави, че аутопсиите посочили, че починалите са се задушили при пожара, а не са умряли от контузии или от разкъсвания при гърмеж.

“Не става въпрос за терористичен акт. За момента съществена версия е човешка неточност. Към момента организацията на придвижването в сектора е зле проведена. Тази мантинела, в началото в която се е блъснал рейсът, освен не е потребна, а е рискова за придвижването. Тя е способствала за настъпване на случая. Тези условия също ще бъдат изследвани - дали, в случай че е имало човешка неточност, тя е била улеснена и за нея е способствала неприятна сигнализация, неприятна маркировка и неприятна организация на движението”, сподели Сарафов.

Според следователя Мариан Маринов има следи от спирачен път преди удара в дясната мантинела. Вероятната причина за запалването е стърженете на части от откъснатата мантинела в асфалта и в долната част на рейса и по този начин се предизвикали искри и запалване на течностите в рейса.

Следователят разкри, че сега на удара предната врата на рейса се е откъснала и изхвърчала. Пътниците обаче не могли да излязат, защото там към този момент имало пламъци. “Всички са се струпали към другата врата. Автобусът обаче попаднал сред мантинелите на двете платна и вратата се оказала затисната от мантинелата”, изясни още Маринов.
Главният прокурор на Северна Македония: Събират ДНК-проби от околните на починалите
Прокуратурата на Северна Македония събира ДНК проби от околните на починалите в случая край Боснек, с цел да се разпознават жертвите. Това съобщи през днешния ден обвинител №1 в западната ни съседка Любомир Йовески. Той посочи, че резултатът от пробите ще бъде предаден на българските управляващи.

Йовески бе безапелационен, че изцяло се доверяват на професионализма на българските си сътрудници. Главният прокурор на Северна Македония изясни, че са уволнени двамата митничари, пропуснали рейса да излезе от страната им без нужните документи. В системата на митницата не е отразено дали рейсът е имал позволение за интернационален транспорт на пасажери. Излизането на рейса от страната въобще не е отразено в митническата система, съгласно първичната инспекция.

Македонският основен прокурор удостовери, че на мястото на случая е видял пластмасови туби, само че те не били изгорели. Той дефинира като нечиста сделка изказванията, че случаят е породен поради възпламеняване на въпросните туби.

Според министъра на превоза на Северна Македония Благой Бочварски “Беса Транс”, която е притежател на злощастния рейс, е имала четири транспортни средства с лиценз, само че авариралият не бил измежду тях. Предстои лицензът за интернационалните транспорти на компанията да бъде лишен.

Акция
Арест за грозни думи след нещастието
Софиянец бе задържан при акция на ГДБОП, откакто отправял нецензурни думи във връзка нещастието със северномакедонските жители на автомагистрала “Струма”.

Арестуваният разгласил във фейсбук мнения, свързани с случая, които били несъвместими с морално-етичните правила. Материалите са докладвани в Софийска районна прокуратура за осъществено закононарушение по член 162 от Наказателен кодекс - проповядване на ненавист, учредена на националност, посредством осведомителна система.

Започва инспекция на всички автомагистрали и първокласни пътища
Издирват осми човек, оживял при злополуката
Може да е бил в различен рейс



Водещите следствието за злополуката на “Струма” споделиха, че жертвите са 44.

Разследващите у нас работят по версията за осми човек, който има възможност да е оживял при злополуката. Един от очевидците е твърдял, че осем души са се избавили, а не както бе известно до момента 7. Това съобщи Сийка Милева, представител на основния прокурор.

Днес стана ясно, че от общо 52-ма пасажери, колкото били съгласно документите за пътуващите, на мястото на нещастието са открити 44 тела, а 7 са в болница. Сийка Милева въпреки всичко посочи, че може да се касае за недобър спомен от очевидеца. “Граничният надзор е фиксирал 52-ма, в това число водачите. Остава версията, че някой от пасажерите се е прекачил в някой от четирите рейса, които са пътували заедно”, добави шефът на Национална следствена служба Борислав Сарафов. При разпити очевидци споделили, че при отмора на бензиностанция, част от пасажерите са се разменяли по рейсовете.

Днес основният прокурор Иван Гешев разпореди ВАП да извърши инспекция на пътната маркировка и сигнализация на автомагистралите и първокласните пътища в цялата страна.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР