Отхвърлена е версията за терористичен акт, вероятно искрата е от ...

Отхвърлена е версията за терористичен акт, вероятно искрата е от

Водещите разследването за огнения ад на “Струма”: Няма взрив на туби с гориво

Отхвърлена е версията за терористичен акт, евентуално искрата е от триене на откъртена мантинела
Загиналите са се задушили, нямат външни щети

“Тиражираната версия, че в рейса е било транспортирано гориво в туби, е изрично отхвърлена.” Това съобщи през днешния ден шефът на националното разследване Борислав Сарафов. Той и останалите водещи следствието дадоха детайлности до каква степен е стигнало изясняването на фактите към покрусата с рейса на автомагистрала “Струма”, при която починаха 44 жители на Северна Македония.

Сарафов разкри, че на мястото на злополуката са открити единствено три туби, които били празни и с останки от нафта. “Те не са се възпламенили, пожарът не е възникнал от тях”, сподели още Сарафов. Той добави , че аутопсиите посочили , че починалите са се задушили при пожара, а не са умряли от щети или от разкъсвания при гърмеж .

“Не става казус за терористичен акт. За момента съществена версия е човешка неточност . Към момента организацията на движението в участъка е зле проведена . Тази мантинела, в началото в която се е ударил рейсът , освен не е потребна , а е опасна за движението. Тя е способствала за настъпване на случая . Тези условия също ще бъдат изследвани - наистина ли , в случай че е имало човешка неточност , тя е била улеснена и за нея е способствала лоша сигнализация, лоша маркировка и лоша организация на движението”, сподели Сарафов.

Според следователя Мариан Маринов има следи от спирачен път преди удара в дясната мантинела. Вероятната подбуда за запалването е стърженете на елементи от откъснатата мантинела в асфалта и в долната част на рейса и по този начин се причинили искри и запалване на течностите в рейса .

Следователят разкри, че сега на удара предната врата на рейса се е откъснала и изхвърчала. Пътниците макар че не могли да излязат, защото там към този момент имало пламъци. “Всички са се струпали към другата врата. Автобусът макар че попаднал сред мантинелите на двете платна и вратата се оказала затисната от мантинелата”, изясни още Маринов.
Главният прокурор на Северна Македония: Събират ДНК-проби от околните на починалите
Прокуратурата на Северна Македония събира ДНК тестове от околните на починалите в случая край Боснек, с цел да се разпознават жертвите. Това съобщи през днешния ден обвинител №1 в западната ни съседка Любомир Йовески. Той посочи , че резултатът от пробите ще бъде предаден на българските управляващи .

Йовески бе безапелационен , че изцяло се доверяват на професионализма на българските си сътрудници . Главният прокурор на Северна Македония изясни , че са уволнени двамата митничари, пропуснали рейса да излезе от страната им без нужните документи. В системата на митницата не е отразено наистина ли рейсът е имал позволение за интернационален транспорт на пасажери . Излизането на рейса от страната въобще не е отразено в митническата система, съгласно първичната инспекция .

Македонският основен прокурор удостовери , че на мястото на случая е видял пластмасови туби, само че те не били изгорели. Той дефинира като нечиста сделка твърденията, че случаят е породен поради възпламеняване на въпросните туби.

Според министъра на превоза на Северна Македония Благой Бочварски “Беса Транс”, която е притежател на злополучния рейс , е имала четири транспортни средства с лиценз, само че авариралият не бил измежду тях. Предстои лицензът за интернационалните превози на компанията да бъде отнет.

Акция
Арест за грозни думи след покрусата
Софиянец бе задържан при акция на ГДБОП, откакто отправял нецензурни думи по отношение покрусата със северномакедонските жители на автомагистрала “Струма”.

Арестуваният разгласил във фейсбук мнения , свързани с случая , които били несъвместими с морално-етичните правила . Материалите са докладвани в Софийска районна прокуратура за осъществено закононарушение по член 162 от Наказателен кодекс - проповядване на ненавист , учредена на националност , посредством осведомителна система.

Започва инспекция на всички автомагистрали и първокласни пътища
Издирват осми човек, оживял при злополуката
Може да е бил в различен рейсВодещите следствието за злополуката на “Струма” споделиха , че жертвите са 44.

Разследващите у нас работят по версията за осми човек, който има възможност да е оживял при злополуката . Един от очевидците е твърдял, че осем души са се спасили, а не както бе прочуто до момента 7. Това съобщи Сийка Милева, представител на основния прокурор.

Днес стана ясно, че от общо 52-ма пасажери , колкото били съгласно документацията за пътуващите, на мястото на покрусата са открити 44 тела, а 7 са в болница. Сийка Милева въпреки всичко посочи , че може да се касае за недобър спомен от очевидеца . “Граничният надзор е фиксирал 52-ма, в това число шофьорите. Остава версията, че някой от пасажерите се е прекачил в някой от четирите рейса , които са пътували заедно”, добави шефът на Национална следствена служба Борислав Сарафов. При разпити очевидци споделили , че при отмора на бензиностанция, част от пасажерите са се разменяли по рейсовете .

Днес основният прокурор Иван Гешев разпореди ВАП да извърши инспекция на пътната маркировка и сигнализация на автомагистралите и първокласните пътища в цялата страна.

Източник: trud.bg