Отходните води на село Синеморец се изливат в морето от

...
Отходните води на село Синеморец се изливат в морето от
Коментари Харесай

Отходните води на Синеморец се изливат в морето пак, установи РДНСК-Бургас

Отходните води на село Синеморец се изливат в морето от противозаконен канализационен колектор. Това е открила инспекция на Регионалната дирекция за народен строителен надзор (РДНСК) Бургас, осъществена на 30 юли.

От противозаконния колектор тръба води битовите и фекални води на селото в морския залив " Свети Яни ", който е сред плажа при устието на река Велека и централния плаж " Бутамята ". " Колекторът замърсява морето и нарушава неговата екосистема ", се показва в известие на ДНСК.

Скандалното е, че въпросният колектор замърсява морето най-малко от 12 август 2008 година, когато е издадена първата забранителна заповед за използването му от РДНСК-Бургас. На 16 октомври същата година ДНСК разпорежда премахването на целия колектор, тъй като няма строителни бумаги. Същата позиция заемат в решенията си Бургаският административен съд и Върховният административен съд.

Община Царево, в чиято територия е Синеморец, е трябвало да извърши тези решения и да отстрани замърсяващия колектор, само че не го е сторила. Сега, близо 13 години по-късно РДНСК-Бургас прави втора инспекция, с цел да откри същото състояние. Образувано административно наказателно произвеждане против възложителя на градежа на колектора - кмета на община Царево Георги Лапчев, както изискват наредбите на Закона за устройство на територията и Закона за административните нарушавания и санкции.

ДНСК е изпратило резултатите от инспекцията до Министерството на околната среда и водите и до районната ревизия по околна среда в Бургас, които също да се заемат със случая.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР