Отговорността, за това което се случи на летището е изцяло

...
Отговорността, за това което се случи на летището е изцяло
Коментари Харесай

МВР поема цялата отговорност за непроверените пътници на летище „София“

Отговорността, за това което се случи на летището е напълно наша, на Министерство на вътрешните работи, на Гранична полиция. Това сподели министърът на вътрешните работи Валентин Радев във връзка със случая на летище „ София “, при който пасажери не бяха минали граничен надзор, съобщи БГНЕС. Той е разговарял по отношение на случая и с транспортния министър Ивайло Московски. Радев уточни, че инспекцията продължава. Има дисциплинарно произвеждане, от което се чакат резултатите.

“Служителите, които са отговорни или които имат отношение към съответния случай са отстранени, на тяхно място са докарани други чиновници. Проведени са беседи с всички останали чиновници ”, сподели основен комисар Светлан Кичиков, шеф на Главна дирекция " Гранична полиция ". Той бе безапелационен, че няма други такива установени случаи. „ За мен това е едно жестоко нарушение на служебната дисциплинираност и на инструкцията, която регламентира дейностите на граничните служители на реда, работещи на граничните пунктове, за което естествено ще бъдат взети най-строги ограничения. На тези хора им е гласувано доверие и те би трябвало да го оправдават, в последна сметка за това получават пари ”, съобщи Кичиков.

Преди дни стана ясно, че във връзка със случая от 20 март, когато 42-ма пасажери от полет от Франция са били пропуснати да влязат в страната през Граничен контролно-пропусквателен пункт Аерогара София без да бъдат тествани, по разпореждане на премиера са подхванати комплекс от ограничения: разпоредена е вътрешна инспекция, стартирано е дисциплинарно произвеждане по отношение на общо 13 чиновници, в това число и ръководителите на промяна, на ГКПП-Аерогара София и на РДГП-Аерогари. Те ще бъдат отстранени от работа, и на тяхно място ще работят готови екипи от Бургас и Варна, съобщи още тогава Валентин Радев.

Въпреки забавянето на известието за случая по формален ред, инспекциите и редът на летището са засилени. Тогава бе обявено и че по предписание на премиера следва разбор на работата на граничните служители на реда на летище „ София “ във времето обратно и е евентуално да има разбъркване и на други чиновници. Разпоредена е и инспекция от Дирекция „ Вътрешна сигурност “ за изясняване на случая в цялостния му размер, както и дали има данни за съзнателно държание, каквато информация все още няма. Преди дни вътрешният министър сподели, че дисциплинарната инспекция ще отнеме няколко дни, с цел да сме до дъно прецизни във връзка с събитията. На фона на дейната работа и ангажимент за надзор по границите – въздушни и сухопътни, случаят е небрежност във връзка с осъществяването на дейностите и основаната организация за сигурността на границата.

Безкомпромисни ще сме към всяко нарушаване, безапелационен бе основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Младен Маринов. Директорът на Групово дело „ Гранична полиция “ основен комисар Светлан Кичиков тогава дефинира случая от 20 март като резултат от жестоко нарушение на разпоредбите за осъществяване на гранични инспекции и надзор от страна на чиновниците, които не са били на местата си. При подхванатите незабавно по-късно ограничения за инспекции във всички системи е изяснено, че измежду пасажерите не е имало лица, търсени по какъвто и да е мотив. Пропускът от страна на граничните служители на реда, нарушили Инструкцията за гранична инспекция, е неприемлив.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР