Отговорност за несправянето с протеста трябва да се търси от

...
Отговорност за несправянето с протеста трябва да се търси от
Коментари Харесай

Цветанов: Рашков издигна Калин Стоянов

Отговорност за несправянето с митинга би трябвало да се търси от Столична дирекция на вътрешните работи и от вътрешния министър, твърди Цветан Цветанов

Временната комисия няма функционалността на проверяващ орган и това доста ясно е записано и в правилника за активността на Народното събрание. Интерпретацията от страна на някои депутати дава опция да се върви в тази посока. Тя би трябвало да изследва цялостната обстановка на обстоятелствата и събитията от това принуждение, което беше упражнено върху българските жители от полицейски чиновници.

Това сподели Цветан Цветанов ръководител на Републиканци за България и някогашен вътрешен министър в „ Денят стартира с Георги Любенов “.

„ Аз съм уверен, че в тази краткотрайна комисия би трябвало да се направи всичко допустимо да се види цялостния обзор на управническата стратегия, която има през днешния ден държавното управление и всички заложени ограничения. Ние там не виждаме стратегическата визия. Там няма безусловно нищо, което да е обвързвано с тази превантивна активност, която би трябвало да бъде осъществена преди провеждането на сходни събития.

Трябва първо да се види какво е било подхванато от професионалното и политическото управление на Министерство на вътрешните работи, с цел да не се стигне до сходни произшествия. Ние постоянно вървим малко кампанийно след всяка една обстановка или спор и незабавно започваме да споделяме, че ще вършим нещо от през днешния ден нататък. Но за какво не е направено до момента “, попита Цветанов.

Той акцентира, че точно през днешния ден на 25 ноември – Международния ден против насилието над дами, акция на Организация на обединените нации, тази година има за цел да призове държавните управления по света да споделят какви ограничения подхващат по отношение на предварителна защита на насилието учредено въз основата на пола.

„ Това е една тематика, която през последните години се подвига единствено при избран случай, която можеш да координираш и в случай че не си се справил с правенето на тази политика да подадеш оставка “, сподели Цветанов.

По думите на някогашния вътрешен министър за несправянето със обстановката на митинга от 16 ноември отговорност би трябвало да понесат Столичната дирекция на Министерство на вътрешните работи, тъй като те дават отговор за координацията и министърът , който би трябвало да обезпечи нужната среда, с цел да могат да бъдат осъществени всички тези превантивни ограничения.

Цветанов акцентира, че защитата на публичния ред и плануваните мероприятия се прави от Министерство на вътрешните работи.

„ Тук би трябвало да имаш изпреварваща информация. За този митинг се говореше предходните две седмици, а министърът на вътрешните работи единствено ден пред провеждането му сподели, че няма да има проблем с агитките и почитателите на съответните клубове, които ще бъдат на този митинг.

Първо би трябвало да направиш отсяване и съответното събеседване с лица, които имат сходни пристрастености и правят такива провокативни дейности. Защото сега всички се сложиха под един знаменател обществото желае да бие Министерство на вътрешните работи, а Министерство на вътрешните работи желае да бие жителите. Няма такова нещо.

Трябва да създадем доста ясно разграничение сред тези чиновници, които са надвишили правата си и да подкрепим и да застанем зад тези чиновници, които изпълняваха отговорностите си. Но, с цел да си там на първа линия и да извършваш тези дейности някой е направил нужните проекти и съгласуваност, би трябвало се види каква е същността и какви са позволените неточности “.

Той изрази мнение, че не е трябвало да се употребява водното оръдие, тъй като е имало огромен прочувствен заряд на митинга и е предизвикало и основало още повече напрежение.

Цветан Цветанов още веднъж зададе въпроса, за какво Калин Стоянов е повдигнат от Бойко Рашков и заема тази позиция?

„ Също по този начин акад. Николай Денков би трябвало да каже по какъв начин и по какъв метод Калин Стоянов е попаднал в този състав. В тази управническа стратегия главният приоритет на Министерство на вътрешните работи това е Шенген, нали това е и главният приоритет на държавното управление.

В раздела „ Вътрешни работи “ на управническата стратегия на държавното управление този приоритет трябваше да бъде изпълнен до октомври 2023 година с позитивно решение на Съвета на министрите.

Ние нямаме такова решение, а останалите ограничения, които са планувани в раздела на управническата стратегия в раздел „ Вътрешни работи “ е със период декември 2024 година или май-юни 2024 година Това значи, че има един голям недостиг, няма неотложни краткосрочни и дълготрайни ограничения, които да са заложени “, добави Цветанов.

Той даде за образец неотложните проблеми, които стоят на дневен ред пред обществото, само че никой не се занимава с тях, а точно пътната сигурност и опиатите, които заливат българските учебни заведения.

„ Родителите са тези, които последни схващат, че техните деца са подвластни и никой не прави превантивни дейности и няма полицейско наличие, което би трябвало да има в тези образователни заведения “.

Относно това, че министър председателят Денков сподели, че е удовлетворен от работата на вътрешния министър Калин Стоянов по тематиката „ Шенген “, Цветанов още веднъж акцентира, че в управническата стратегия на държавното управление за Шенген са записани ограничения и е комплициран период декември 2024 година

„ Това значи, че още веднъж не сме изпълнили тези критерии, а там би трябвало да се напише, че тези дейности са непрекъснати, което значи, че постоянно работиш, с цел да ги обновяваш и надграждаш “.

Всеки един министър колкото и да се възприема като специалист, той е част от политическата обстановка и е представител на политическата класа. Той е препоръчан от политически лица, които са създали съответното държавно управление “, акцентира Цветан Цветанов.

„ Политиците би трябвало да бъдат разтревожени за положението на страната и неналичието на промени и управническа мощност, тъй като сега това е една обстановка, която обсъждаме, само че през вчерашния ден още веднъж имаше митинги, по отношение на приемането на Бюджета.

Сегашният бюджет, който ни се предлага има доста хвалебствия, че ще има огромна разходна част, която ще бъде за вложения. В момента и там няма никаква промяна.

След приключването на локалните избори се чака, че за идващите 4 години би трябвало да има устойчива локална власт, в случай че имаме и постоянна страна.

Много от новоизбраните кметове попаднаха в минно поле , стъпвайки в служба като кметове. Не беше удачно да поискаш от кметовете да ти дадат планове на стойност 1 милиарда лева

Старите, които са новоизбрани, ще имат тази подготвеност, само че новите някои не са встъпили в служба, не са си избрали съответните екипи, нямат и ръководители на общинските препоръки и стартират да излизат просрочени отговорности, които би трябвало да бъдат платени.

Смятам, че сега държавните институции призвани да бранят публичния интерес и финансите на страната в лицето на Сметната палата и АДФИ би трябвало наложително да влязат на инспекции при тези кметове и кметства, които са определени. Защото в този момент е моментът да бъдат заложени правила и да се знае, че идващите 4 години този кмет и администрация ще работят по тях.

Убеден съм, че доста от кметовете ще имат нужда от финансови проекти, които да стабилизират общината. Това би трябвало да стане с поддръжката на страната, само че когато имаш констатациите за тези злоупотреби. Отново се хвърлят едни пари на калпак, а може би трябваше да бъдат заделени и до момента в който бъдат осъществени избраните стабилизиращи ограничения “, сподели Цветан Цветанов.

„ Сега е моментът кметовете на дребните обитаеми места, които влизат в Националното съдружие на кметовете на кметства, които са недолюбвани от общинските кметове, дано страната с делегираните бюджети, които дава да заделят минимални средства за тези кметства “, прикани Цветанов.

Оставката на Калин Стоянов ще бъде на дневен ред през идните седмици, макар неговото отвращение да си я подаде.

„ Видяхме какъв спор породи сред Кирил Петков и Калин Стоянов, считам, че ще има много сериозен политически спор, само че би трябвало да се приказва за политики. Държавното ръководство не се оправя с инструментариумът, който има и със стратегическата рамка, която би трябвало да показа на политическата класа в българския парламент, с цел да бъдат подкрепени за съответните промени и да бъдат направени съответните организационни ограничения “, добави още Цветан Цветанов.

„ Никой обаче в България на база на този вътрешнополитически спор, който водим не видя какво се случи тъкмо преди една седмица в Европейския парламент. Имаше гласоподаване на работната група за смяна на гласуванията и ветото, което може да бъде налагано от страна членка в Европейски Съюз. Това, което беше признато от този отчет на работната група, че към този момент решенията ще се взимат с квалифицирано болшинство.

Това значи, че България и сходни страни няма да могат да постановат несъгласие за избрани значими решения свързани с вътрешнополитически такива.

Когато погледнем кой и по какъв начин гласоподава от евродепутатите виждаме, че половината не са дали своят вот, а другата половина са дали своят вот в друга посока. Ето още един недостиг, който има в политическия аспект и неналичието на съществени цели на държавното управление и българските институции да приказват в един глас.

Цветанов посочи че нямаме обикновена външнополитическа логичност по съществени цели, които могат да бъдат изпълнени и да може да се лобира и да спомага те да се случат.

Евроизборите могат да създадат смяна и във вътрешнополитически проект , тъй като те могат да провокират вътрешни разтърсвания “, сподели в умозаключение Цветанов.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР