Отговорът за атомна централа Белене не може да се даде

...
Отговорът за атомна централа Белене не може да се даде
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Никой да не се тревожи за българските атомни централи

" Отговорът за атомна централа " Белене " не може да се даде към този момент 35 години в българското общество, тематиката не е от през вчерашния ден. " Това разяснява министърката на енергетиката Теменужка Петкова в студиото на " Още от деня " по Българска национална телевизия.

" Но към сегашния миг обстановката е по-различна. Ние сме притежатели на два съветски реактора - ВВР 1000 - потомство 3+, които се намират на територията на България, ние сме ги платили. 1 176 000 000 на 6 дек 2016 година платихме на Атомстройекспорт въз основата на арбитражно решение, което Блгария загуби.

Освен това трайната политика на Европейски Съюз в региона на енергетиката знаем каква е - ориентирана е към производители на електрическа сила, които не вредят на въздуха. Това ни дава съображение да считаме, че след 2030 година освен в България, а и в целия район ще има нужда от базови мощности. Те не би трябвало да замърсяват въздуха. Това не значи, че ние няма да се борим за нашите централи. Това е наш главен приоритет. Без тези мощности българската енергетика не може без тях. Атомна електроцентрала не може да бъде построена за година, две, три - става въпрос за най-малко 10 години период. 
Не виждам по какъв начин някой ще се възползва от прекъсването на " Мариците ". 

Няма заплаха от земетръсни провали. "

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР