Отговорът на този въпрос е на пръв поглед ясен -

...
Отговорът на този въпрос е на пръв поглед ясен -
Коментари Харесай

Защо празнуваме Коледа на 25-ти декември

Отговорът на този въпрос е на пръв взор явен - 25 декември е деня, в който Исус се е родил и който християнският свят празнува като главен за религията празник. Но дали това в действителност е по този начин и по какъв начин можем да знаем сигурно?

Историците към момента спорят за точната дата на рождение на Божия наследник, защото липсват директни доказателства, които да свидетелстват за нея. Библията също не загатва съответна дата.

Една от раннохристиянските митове гласи, че Дева Мария е схванала, че носи дете на 25-ти март - 9 месеца преди 25-ти декември.

 Снимка 330558

Друго вярване пък се уповава на обстоятелството, че по това време хората са боготворели слънцето като първоизточник и висшо провидение, а дните към зимното слънцестоене (21-22 декември) са се асоциирали с почетни празненства. Така по времето на Константин I църквата и политическите водачи са почнали да християнизират обществото, пробвайки се да трансформират всеобщите духовни възгледи. Счита се, че първите християнски коледни празненства за почнали точно тогава - на 25-ти декември 336г.

 Първите коледни празници са се провели по времето на Константин I.

Първите коледни празници са се провели по времето на Константин I.

Но даже и това да е по този начин, по какъв начин бихме могли да сме сигурни, че 25-ти декември в модерния григориански календар подхожда на същата дата от Юлианския календар от преди 1700 години? Григорианският календар е признат на 4 октомври през 1582г., с което безусловно са били изгубени 10 дни, защото новият календар е почнал от 14-ти октомври, вместо от 5-ти. На някои места по света към момента има християни, които честват Коледа на 6-ти януари, както би се падало по Юлианския календар.

Едва ли в миналото ще можем в действителност да разберем коя би била най-правилната дата за честване на Коледа, защото още през цялото време на празника тя не е била напълно ясна. Въпреки това нищо не ни пречи да употребяваме общоприетата дата 25-ти декември, с цел да сме покрай хората, които обичаме и да отдадем чест на добрината и любовта, на които Христос в миналото е пристигнал да ни научи.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР