Отговорът на Израел на иранската пряка въздушна беше изненадващо ограничен.

...
Отговорът на Израел на иранската пряка въздушна беше изненадващо ограничен.
Коментари Харесай

Странно мълчание: Има ли негласно споразумение между Иран и Израел?

Отговорът на Израел на иранската директна въздушна беше изненадващо стеснен. Иран очевидно омаловажи смисъла на въздушните набези в петък против военна база край Исфахан и други цели, като отхвърли те да са били инициирани извън. Обикновено словоохотливите израелски представители резервираха необичайно безмълвие. Сякаш беше подписано мълчешком двустранно съглашение за омаловажаване на случая - за тиха деескалация.

Това разяснява английското издание „ Гардиън “ след последните набези в Близкия изток.

„ Подобно на скрити дуелисти от XIX век, които нелегално насочват револвери един към различен на мъглива британска поляна на зазоряване, и двете страни изискваха да бъде предпазена достойнството им, но желаеха да избегнат нова шумна обществена препирня. Всяка от тях е стреляла непосредствено по другата, причинявайки алегорични вреди. Сега те и техните секунданти алармират, че всичко е завършило - най-малко към този момент ”, показва изданието.

Ето какво разяснява още то:

„ Ако е правилно, това е голямо, въпреки и евентуално краткотрайно облекчение. То допуска, че силният напън на Съединени американски щати върху Израел да прояви въздържаност, подсилен от Англия и други страни, е дал резултат. Президентът Джо Байдън  Джо Байдън Джо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 година в прикани Израел да " одобри успеха ", откакто невижданата широкомащабна въздушна на Иран предишния уикенд беше сполучливо отблъсната. Неговите водачи не бяха изцяло съгласни с това, предава БТВ.

В ДНК-то на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху  Бенямин Нетаняху Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 година в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и не е заложено да обръща другата буза. Бивш командос, той инстинктивно прибягва до мощ. И съдружниците му от твърдата десница го приканиха да се " разгневи ". В последна сметка неговият обмислен отговор отразява засиленото въздействие на Съединени американски щати. Изключително значимата помощ на Съединени американски щати в отбраната на Израел през миналия уикенд не можеше да бъде подценена.

Би било неуместно да считаме, че това е краят на казуса. Висцералната неприязън, политическа и идеологическа, към момента разделя двамата врагове. И двете държавни управления са наранени от вътрешни различия, които подхранват непредсказуемостта и провокациите. Налице е тъмен казус. Отвори се кутията на Пандора за директна борба сред Израел и Иран.

Дългогодишната война в сянка, водена от двете страни, е изложена на дневна светлина, с цел да я видят всички. Иран може да отвърне на удара когато и да е, директно или индиректно. Израел, който в петък сподели, че може да удари нуклеарните уреди на Иран, в случай че реши, може да реши да го направи отново и по-често. Следващият път може да бъде доста по-лошо.

Това израелско-иранско опълчване е неразривно обвързвано с палестинския спор - без изгода за никого. И алтернативата на Запада наподобява още по-остра от преди., министърът на външните работи на Англия, е характерен образец за едностранчивия и лицемерен метод. Той настояваше интензивно за помощ за Газа и, със забавяне, за преустановяване на огъня - само че без необикновен триумф.

Една от аргументите за този крах може би е нежеланието на държавното управление на Риши Сунак  Риши Сунак Риши Сунак – английски икономист и политик. Риши Сунак е роден на 12 май 1980 година в Саутхемпшир, да употребява лоста на продажбите на оръжие на Обединеното кралство за Израел. Друга причина е отводът на Камерън да осъди непризнатия израелски въздушен удар от 1 април по иранския дипломатически комплекс в Дамаск, при който починаха висши командири и който провокира нападението на Техеран предишния уикенд.

Експерти на Организация на обединените нации настояват, че ударът е нарушил интернационалното право. Миналата седмица Камерън призна, че ако по сходен метод бъде атакувано консулство на Обединеното кралство, Англия ще предприеме " корав отговор ". Но той просто не можа да се насили да каже, че Израел е сбъркал. Тази произраелска позиция " по дифолт " характеризира отношението на доста западни държавни управления.

Когато се правят оценка по-широко от позиция на спечелили и губещи, няма подозрение, че събитията от предходната седмица доведоха до отчаяние за украинците. Те са ядосани от следващото несмилаемо парче западно двуличие. Повече от две години Киев на вятъра моли за въздушно прикритие от страна на НАТО и съответна противоракетна защита. Но какво се случи, когато Израел беше изправен пред ирански обстрел? "

Откъслечното говорене за заплахите от ескалация внезапно бяха забравени. САЩ, Англия, Франция и други страни се включиха, като изпратиха бойни самолети, с цел да добавят най-модерната противоракетна защита на Израел. Докато Израел се измъкна съвсем незасегнат, публични лица настояват, че незадоволително предпазената Украйна е изправена пред сходен брой офанзиви с дронове и ракети - към 300 - всяка седмица.

По същия метод обсадените палестинци с смут следиха по какъв начин западните рецензии към Нетаняху се трансфораха за една нощ, с помощта на Иран, в разтърсващ хор на солидарността. Агенциите за помощ не престават да предизвестяват за иден апетит. Около 34 000 палестинци са починали от израелска ръка за шест месеца. Забавената атака против Рафах не е анулирана. В Газа и на Западния бряг няма спечелили, а единствено губещи.

Иран твърди, че сполучливо е санкционирал Израел за бомбардировката на консулството в Дамаск. Всъщност нападението му беше неуспех, който разкри военните му ограничавания. Засилването на остракизма и спомагателните наказания са незабавната отплата. А Иран сигурно не е направил никаква услуга на палестинците, не че водачите му в действителност се интересуват толкоз доста.

Въпреки това израелците също нямат доста мотиви за наслада. Със сигурност Израел е отблъснал Иран - този път - и е платил своята цена. Но фамозната му политика на въздържане е разрушена на пух и прахуляк. Митът за непревземаемата цитадела Израел се срина. Междувременно в Газа остават повече от 130 заложници, " Хамас " още не е надвит, а рейтингът на ястреба Нетаняху се повишава.

Що се отнася до Байдън, той най-сетне направи нещо вярно, откакто се оправи зле с рецесията, избухнала на 7 октомври, когато терористите от " Хамас " убиха 1200 израелци. Но тя надалеч не е завършила.

Иран в допълнение усложнява цялостната главоблъсканица в Близкия изток за Байдън, което му коства прогресивните гласове на идните избори. От политическа позиция той не може да се дистанцира от Израел. Но водачеството на Нетаняху е рисково и токсично - електорален воденичен камък, който може да смаже Байдън.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР