Отговор на този въпрос можем да получим от аналитичните данни

...
Отговор на този въпрос можем да получим от аналитичните данни
Коментари Харесай

С колко поскъпват употребяваните автомобили и докога?


Отговор на този въпрос можем да получим от аналитичните данни на Автостат, съгласно които от началото на годината използваните са поскъпнали приблизително с 34%. Интересното е, че петгодишните коли са поскъпнали повече от тригодишните - 23% против 18%.

А както към този момент споменахме, междинният индикатор е 34%, което ясно ни подсказва, че още по-старите са поскъпнали още по-активно. Според статистиката най-вече са поскъпнали 7 годишните коли, като след тях следват десетгодишните. Поскъпването при 15-годишните коли е най-слабо.

Докога обаче ще продължи това повишаване? Както нееднократно сме ви разказвали, повишаването на използваните коли е подбудено от общата рецесия в автомобилния отрасъл. А последната е разследване от неналичието на чипове и цялостната рецесия от ковид пандемията.

Намаляването на производството на нови коли води до отвод на доста от евентуалните купувачи да си продават използваните коли и от там до дефицит на пазарите за коли " втора употреба ". Респективно всичко това неизбежно постанова повишаването на колите " втора употреба ".



Очаква се рецесията с чиповете да бъде преодоляна до една година и последователно продажбите на нови коли да се възстановяват. Това от своя страна ще докара и до спад в цените на използваните коли, тъй като предлагането им ще бъде много по-голямо и пазарът ще се саморегулира.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР