Отглеждането на кока в Колумбия се е увеличило до рекордно

...
Отглеждането на кока в Колумбия се е увеличило до рекордно
Коментари Харесай

Колумбия отбеляза рекорд в производството на кокаин

Отглеждането на кока в Колумбия се е нараснало до рекордно равнище през предходната година. Това демонстрират данни на Организация на обединените нации, оповестява " Асошиейтед прес ".

Тревожната наклонност идва на фона на напъните на президента Густаво Петро да понижи бедността в отдалечените региони и да овладее въоръжените групировки, които печелят от търговията с кокаин.

Според Службата на Организация на обединените нации по опиатите и престъпността през 2022 година с кока са били засадени 230 000 хектара земеделска земя в Колумбия, което е 13% нарастване по отношение на миналата година.

Южноамериканската страна е най-големият експортьор на кокаин в света, който се създава от листа от кока. Колумбия обезпечава 90% от кокаина, продаван в Съединените щати всяка година.

Вчера държавното управление на Колумбия съобщи, че площта на земята, засята с кока, се усилва с по-бавни темпове спрямо предходните години. То изрази вяра, че новите стратегии, които дават по-големи стопански тласъци за фермерите да отглеждат законни култури, ще оказват помощ за понижаване на производството на кокаин през идващите години.

" Изравняваме кривата ", уточни министърът на правораздаването Нестор Осуна на конференция във връзка годишното нарастване с 13% на земята, засадена с кока. Той означи, че отглеждането на кока в Колумбия е повишено с над 40% от 2020 година до 2021 година

Според годишния отчет на Организация на обединените нации развъждането на кока в Колумбия се е нараснало най-вече в граничните региони, където кокаинът е елементарен за превозване и експорт, изключително в провинция Путумайо, по продължение на южната граница на Колумбия с Еквадор.

Представители на Организация на обединените нации регистрираха, че производството на кока навътре в страната е намаляло заради понижаването на цената на листата от кока, като това дава опция фермерите да бъдат включени в планове за заменяне на културите.

" Трябва да работим върху укрепването на законните стопански системи " в изолирани региони, " а освен да нападаме противозаконните стопански системи ", настоя Леонардо Кореа, районен координатор на системата за наблюдаване на кока на Организация на обединените нации.

Реколтата от кока в Колумбия означи лек спад сред 2017 година и 2020 година след постигането на спокойно съглашение сред държавното управление и най-голямото бунтовническо придвижване в страната - Революционните въоръжени сили на Колумбия. Оттогава обаче засаждането още веднъж се е нараснало, защото по-малки въоръжени групи, които печелят от търговията с опиати, завладяват територия, изоставена от бойците на Революционните въоръжени сили на Колумбия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР