Отглеждането на дете е сложен и дълъг процес, който изисква

...
Отглеждането на дете е сложен и дълъг процес, който изисква
Коментари Харесай

Как да научим децата на отговорност

Отглеждането на дете е комплициран и дълъг развой, който изисква освен време, само че и съответни знания. Разбира се, в множеството случаи разчитаме на интуицията си, тъй като доста аспекти от възпитанието и държанието на хлапетата са строго самостоятелно.

Но когато става въпрос за ред и дисциплинираност, би трябвало да хванем юздите допустимо най-рано, с цел да не се окаже, че е станало прекомерно късно. Най-честият съвет в региона на основаване на възприятие за отговорност в децата е да им подарим домакински любим, за който да се грижат.

Това няма по какъв начин да се отхвърли, че е добра концепция. Но около нея не би трябвало да неглижираме и други наши отговорности, които надалеч не се свеждат единствено до пазаруването на малко куче или коте.

Трябва да научим детето, че то също има своите задължения, а не е единствено безразличен очевидец на всичко, което се случва към него. Ето и образцов лист, основан от Alyson Chafer.

2-3 години

Въпреки че за някои това се коства прекомерно ранна възраст, точно в нея се слагат основите на виновното държание, с цел да имаме след години правилен асистент и зрял човек.

На две-три години децата би трябвало сами да си оправят леглото; да си подреждат играчките и книжките на съответните места; да се преобличат; да си почистят, когато изцапат; да оказват помощ със слагането на масата и да си отсервират; да вземат решение какво желаят да ядат, предоставяйки има два или три варианта; да хранят домашния любим.

4-5 години

Детето към този момент посещава детска градина, което уголемява неговата среда на другарство и светоглед. Затова и отговорностите се усилват съразмерно.

Обобщено те са: нареждане на масата; извършване на покупки по списък; нареждане на покупките в хладилника и шкафовете; правене на закуска; промяна на чаршафите; прегъване на кърпи и облекла. Важно е също по този начин детето да придобие привички да споделя играчките си с връстниците и постоянно да споделя къде ще бъде, когато отива да играе.

6-9 години

Преди започване на учебно заведение и в първите две години като възпитаник се случва сериозна смяна в живота на детето. Още една отговорност пада върху плещите му - подготовка на домашните. Още от началото би трябвало да поставим старания да свикне, че това е част от всекидневието му и да не са нужни непрекъснати подсещания.

Освен домашните, хлапетата би трябвало да имат табиет да поддържат стаята си подредена; да могат да изметат пода и да изхвърлят боклука; да оказват помощ в готвенето с миенето на продуктите или безредие, с цел да се сътвори интерес към процеса; да разхождат кучето и да чистят след него.

След значимите обществени отговорности са научване на отговорност за парите, които им даваме; грижа за персоналните вещи; научаване на почитание към останалите; поздравяване на по-възрастните и подчинение на място в градския превоз.

10-15 години

С навлизането в пубертета, което става все по-рано, опцията ни да направляваме децата става все по-ограничена. Затова тук оказват въздействие напъните, които сме положили до този миг. Както се споделя, липсват ли или не първите седем години.

Когато детето се трансформира в млад мъж или млада жена, би трябвало да бъде квалифицирано за провокациите и компликациите, които го чакат за напред в живота. Много значимо е тинейджърът да се научи да цени парите. За тази цел добра тактичност е да го възнаграждаваме с дребни суми за осъществяването на разнообразни домашен отговорности.

По този метод ще осъзнае, че парите не падат от небето, а се изисква нещо в подмяна. Можем да му подарим и касичка, в която да стартира да икономисва.

Разговорите за секса и опиатите също не трябва да закъсняват, тъй като днешните деца узряват доста по-рано. Без нравоучения и кавги, по-добър резултат ще имат персонални прекарвания и нагледни образци.

Що се отнася до отговорностите у дома, децата на тази възраст би трябвало да могат да бъдат независими и даже да се грижат за по-малки братя и сестри. Разбира се, няма потребност имаме прекомерно повишени условия, като да са сготвили, изчистили и подредили всичко след учебно заведение.

В тези години е значимо да възпитаме и обич към книгата и четенето. То става все по-достъпно в цифров вид. Трябва да обърнем внимание и на сигурността на децата си в интернет, обяснявайки им какво би трябвало да споделят и до какъв брой би трябвало да се доверяват на другите. След години сигурно ще са ни признателни. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР