Отецът смята, че най-важното е да има мир и разбирателство

...
Отецът смята, че най-важното е да има мир и разбирателство
Коментари Харесай

Отец Зоран Мамучевски от Горна Оряховица: Само с добро сърце и вяра стават чудеса

Отецът счита, че най-важното е да има мир и съгласие на Балканите

Доброто би трябвало да се случва всеки ден. Само с добрина в сърцето и мощна религия, идват чудесата! В това е уверен отец Зоран Мамучевски, който е предстоятел на храма „ Свети Трисветители “ в квартал „ Пролет “ в Горна Оряховица и на църквите в селата Раданово и Петко Каравелово в община Полски Тръмбеш.

Към дребния молитвен дом в железничарския град има съвременно обзаведена кухня, която се е популяризирала като място, където небогати хора могат да получат топла храна. Самият отец Зоран постоянно е спонсор на църковната столова, а тя храни към 50-70 души, като продуктите са най-вече подаяние от миряни.
 Отец Зоран със брачната половинка си Бранислава и трите им деца.  В ход е акция за дострояване и разширение на църквата „ Свети Трисветители “.  Подът на църквата е постлан с неповторим килим с изображение на двуглав орел, знак на единството на страната и църквата, направен по концепция на божия чиновник.
Духовникът на Христова възраст служи от 6 години. Родом е от град Берово, Македония. В родословието на 33-годишният Зоран Мамучевски е имало духовници, а той от дете е мечтаел да стане духовник. Завършил е Духовната Семинария „ Св. Климент Охридски “ в Скопие през 2005 година След това траял образованието си в Православния богословски факултет към ВТУ „ Св. Св. Кирил и Методий “. Завършил за три години, тъй като взел две години следване за една. Магистратурата си пък изкарал в Института за православни християнски проучвания в Кеймбридж, Англия.

„ Специализирах пастирско богословие. Обучението беше с доста на практика занимания в институции и най-много в лечебни заведения. Работех доста с заболели деца и пациенти, които са покрай гибелта, и на които трябваше да се вдъхне утешение в дните и часовете преди да си тръгнат от този свят. Това образование се оказа извънредно потребно за обработване и предложение на състрадание “, споделя отец Зоран Мамучевски.
След като се дипломирал сполучливо през 2010 година, великотърновският митрополит Григорий го поканил да служи в епархията, тъй като има потребност от млади свещеници.

„ Приех и не скърбя. Със брачната половинка ми Бранислава, която също е македонка, почувствахме, че това е нашето място, където ще отгледаме трите си деца – Ана Мариа /9 г/, София Мариа /5 г/ и Максим, който е на 2 годинки. Затова взехме решение да останем да живеем в Горна Оряховица, което е доста умерено градче, и е уместно за децата ни. Оказа се, че в Свищов имам мои роднини със същата фамилия. Разбрали за мен, пристигнаха и ми се обадиха. Беше доста прочувствено прекарване “, споделя духовникът.
Отец Зоран споделя с горделивост за църквата, в която служи сега.

„ Преди години в най-големия квартал в Горна Оряховица било захванато строителството на параклис, само че градежът бил зарязан. Мястото бе запустяло, осеяно с плевели, отпадъци, спринцовки. Почистихме го и достроихме храма с дарения. В двора бе вдигната чешма, а 80-годишна жена се грижи за градините към църковната постройка. Мечтата ми беше хората да разпознават мястото като божи дом. Църквата е дребна, само че пък като се съберат повече гости, се усещат по-близки “, изяснява отец Зоран.
Резбованият олтар и иконите в храма са дело на студенти от Великотърновския университет. Набавена била църковна утвар, а подът е постлан с неповторим килим с изображение на двуглав орел, знак на единството на страната и църквата, направен по концепция на божия чиновник. В момента е в ход акция за дострояване и разширение на християнския дом. Готов е планът на новата камбанария, а четирите камбани към този момент са купени.

„ Хората отвориха сърцата си и оказват помощ кой с каквото може. Идват и питат от какво се нуждаем. Обяснил съм, че пари на ръка не желая да се дават и по тази причина компании и обособени лица доставят материали, служащи, правят строителните действия. Когато разтеглим църквата, тя ще бъде богато зографисана от вътрешната страна също от студенти от ВТУ. Църквата ще е трикорабна “, разкрива благият свещеник.

Заради огромната си отдаденост на християнската религия, отец Зоран Мамучевски бързо се е трансформирал в любим на локалните хора. Той е уважаван и поради многочислените начинания, които организира отвън богослуженията. Младият мъж в расо провежда и организира курсове по църковно песнопение, по типик (б.а.богослужебен устав), неделно учебно заведение, както и подготвяне и разпределяне на храна на нуждаещи се.
Добрите си каузи, мъдрият свещеник изяснява с библейското златно предписание: „ И по този начин, всяко нещо, което желаете да вършат индивидите на вас, по този начин и вие правете на тях; тъй като това е същината на закона и пророците! “.

В църквата „ Свети Трисветители “ идват от ден на ден хора за венчавки, кръщавки, за опело. „ Тайнствата са пулса на храма. Но ролята на свещеника е и да изслуша хората и да ги утеши. Той е като психотерапевт. Много постоянно хората бъркат духовните с душевните проблеми и би трябвало да има някой, който да ги ориентира “, безапелационен е отец Зоран. Той разяснява, че политиката постоянно е била обвързвана с доста пристрастености. „ Политиците не помнят, че би трябвало да създадат най-хубавото за тези, които са ги избрали и са ги овластили. Никога не трябва да се водим от идеологии “, акцентира духовникът.

Мъжът в расо не крие, че е обезпокоен и за протичащото се в Македония. „ Там хората сега са разграничени и не знаят кое е най-хубавото за тях. Семействата са пръснати и доста мои сънародници са поели по света, с цел да търсят прехранване, благополучие и по-добър живот. Най-важното е да има мир и съгласие на Балканите “, добавя отец Зоран.

Освен, че е зает с многочислените църковни каузи, духовникът работи и в допълнение, с цел да устоя многочленното си семейство. До преди шест месеца е бил началник на Православния център „ Проф. Тотю Коев “ към Великотърновския университет и на Православната Фондация „ Дякония и задача “. Една година е работил в общината в Горна Оряховица, където е разработвал европроекти. В момента се занимава с аутсорсинг с преводи на британски и обработка на данни.

„ Работя най-вече нощем и тази активност мога да я правя и в домашни условия “, споделя отчето. Съпругата му също е чиновник в IT-сектора. Вкъщи двамата си поделят отговорностите. Духовникът не крие, че обича да готви и даже самичък меси просфорите за разпределяне в църквата в събота вечер и го прави с молитва. Освен това му доставя наслаждение да подготвя специалитети и барбекю с плескавици по македонски. За него трите деца са знак на цялост, а съгласно библейските предания – Света Троица. „ Едно дете е минус, две деца са неутрални, а третото е плюсът “, споделя отец Зоран Мамучевски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР