Отец Иван от Сливен започна гладна стачка. Той е възмутен

...
Отец Иван от Сливен започна гладна стачка. Той е възмутен
Коментари Харесай

Отец Иван от Сливен започна гладна стачка: Дядо Николай ще остане „сив кардинал“

Отец Иван от Сливен стартира гладна стачка. Той е засегнат от обстоятелството, че Светия Синод касира избора на нов Сливенски митрополит. Резултатите от първи тур не бяха признати за законни.

Протестът е неопределен. Духовникът изцяло се отхвърля от храна и вода

„ Добре се усещам. Често съм гладувал, не е проблем. Изкара ме моето противоречие с днешната политика на Светия синод. С отношението на митрополитите към свещенството и редовите християни. Аз съм от 30 години свещеник… Църквата се е трансформирала в етикет на това, което би трябвало – празен девиз, който не важи за нея “, сподели отец Иван.

Сега той стои седнал пред Сливенската митрополия. Заради това, че не се храни, му липсват сили.

„ Още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и клевети към наследяването на българския патриаршески трон “, съобщи той и добави: „ Мисля, че дядо Йоан ще бъде новият патриарх. Дядо Николай даде обратно и ще остане „ сив кардинал “. В Светия синод са се обединили за това решение. Днес ще има решение и какво мен да ме вършат. Аз съм им бодил в петата. Трябва да го изкарат. Ясно им е, че аз няма да отстъпя. На мен ми е ясно, че те не могат и няма да създадат заден ход “, изясни свещеникът. “

Според Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний гладната стачка е подбудена единствено от гордостта на отец Иван.

Той назова дейностите му „ тенденциозен опит за самоубийство “

„ Това е опит за операция на публичното мнение, тъй като знаем, че всичко в църквата се прави с благословение “, съобщи той. „ Този духовник самичък изрече за какво е на площада и оцени самичък своето служение до момента, защота за огромно страдание църквата му е празна. И вместо той да стои в църквата, той е излезнал на улицата, с цел да ползва приоми на протестиращите хора на улицата и да манипулира публичното мнение. “

Антоний отхвърли думите на отец Иван, че група митрополити са взели това решението за анулиране на избора.

„ Решението за касирането на избора на сливенски митрополит е дефинитивно и е признато единомислещо на 12 март от всички членове на Светия синод, тъй че той застава сега против цялата българска православна черква самичък и се пробва да прави внушения. По-добре този духовник да се обърне към профилирани лица, които да да се погрижат за него, тъй като наподобява, че той има някакъв нравствен проблем сега и разстройство в душата “, добави той.

Митрополит Антоний  разяснява и отхвърли на пловдивския си сътрудник Николай да не взе участие в избора на глава на БПЦ:

„ Всеки има право със своя лична воля да разгласи своето изказване. Доста просторно го е изложил в своето слово. И той изрича своето отчаяние, което вижда в тези, които сякаш из ръцете им се изплъзва БПЦ. Това са хората на Държавна сигурност, които се опитваха през годините обратно във времето да манипулират Българската православна черква и сега виждаме техните деца по екраните на нашите родни медии, които приказват, сякаш изкарват своите страхове напред, и ги вменяват на нашия народ… Всеки един от нас има своите човешки недостатъци, само че митрополит Николай е посочил на дело – като забележим и пловдивската епархия в какво положение бе заварена, в какво положение е сега. Така, че всичко, което бъде казано, можем да забележим на дело какво е направено, в действителност с твърда религия и обич “, съобщи митрополит Антоний.

Източник: bTV/БНТ
Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР