Отец Иван от Нови хан отново е принудително заставен да

...
Отец Иван от Нови хан отново е принудително заставен да
Коментари Харесай

Долу ръцете от отец Иван!

Отец Иван от Нови хан още веднъж е наложително принуден да бъде страдалец. Заради задължения към енергото 70 деца и отецът заживяха на палатки край монтанския бент. "Огоста ". Храната не доближава, няма и средства за заплащане на борчове към компания за строителни материали. На фона на сериозните усложнения на отец Иван страната, загрижена за децата и изискванията, при които те живеят на палатки край язовира, изпрати проверяващи.
Сигурно са прави инспектиращите органи - не може ей по този начин, без никакви условия, да поведеш деца на палатка край язовир, и то до началото на образователната година. Или до момента в който събереш пари, с цел да платиш борчовете към енергото. Или до момента в който намериш метод по какъв начин да осигуриш средства за издръжка на близо 250 души.
Има обаче едно огромно НО!
Държавата не желае или не може да се погрижи за тези деца. Отец Иван го прави. Каква е тази страна, която, вместо да помогне на отец Иван, който прави нейната работа, по всякакъв начин се пробва да го попречва? Защо специалистите, проверяващите, тези, които пишат и бришат, рапортуват и цитират букви и алинеи на закони, не намерят метод да оказват помощ на богоугодното дело?
Чиновниците са му намерили колая. Те ловко и безпардонно действат на правилото: не знам по какъв начин би трябвало да е, само че не е по този начин! Да, не знаят (или не желаят) по какъв начин да оказват помощ на отец Иван, само че са сигурни, че това, което прави, не дава отговор на нормите. Сигурно хигиеничните условия не са според условията на закона. Същият или различен закон обаче дали дава единодушие страната да абдикира от грижата за своите жители? Може хигиеничните условия да не са по закон, само че по тази причина пък тези деца, за които се грижи отец Иван, получават човешко отношение. Което нито страната, нито нейните служители в миналото им е предложила или ще им предложи. За пари и дума не отваряме.
Не му е за пръв път на отец Иван да бъде на кръстопът. Преживя ругателства и похищения, обири и пожар в приюта в Нови хан. И различен път енергото е спирало тока поради борчове, само че е намирал метод с дърва да отоплява пространствата. Искаха да го гонят, да събарят постройките, да го изселват от Нови хан, тъй като децата били циганчета, страхували се от тях... Отецът претърпя и персонално тестване преди време - злополука и интервенция. Винаги обаче мисълта му е била за делото, което е почнал преди 30 години. С едни 480 лева От самото начало та до през днешния ден приютът му се устоя и оборудва единствено с дарения. От държавни и от църковни институции не са търсени помощи. През приюта се минали над 900 души, които са намерили заслон, храна и облекла, до момента в който се устроят. Не са тежали на страната и на институциите й. Стореното заслужава най-малко едно благодаря. И едно рамо. Държавата прояви съпричастност към ориста на двете лъвчета Терез и Масуд (не сте ги не запомнили, нали?), само че не и към човешки същества.
Отец Иван ли е най-големият извършител в тази страна! Или са загрижени за децата към него? Нима! Че къде бяха до момента обществените, здравните, детските и прочие службички?
Не, отец Иван не е най-големият нарушител на тази територия. Но по този начин излиза. Крокодила е на независимост, оня, който има пари - също, а безпаричният - какво? В кауша!
При предходна инспекция в приюта на отец Иван споделиха, че от тавана висели кабели. Сега изискванията, при които живеели децата на палатки, не отговаряли на хигиеничните условия. Формално видяно, и в двата случая са прави. Дребните чиновнически душички ще изперат съвестите си. И страната - заедно с тях.
Същите тез служители не събориха най-малко един хотел на мутра или олигарх, макар че не дава отговор на условия. Не им стиска. Просто зад отец Иван не стои никой. Държавата от дълго време му е обърнала тил, а медиите са при него към Коледа или Великден, или когато схванат, че се задава скандал.
Не знам страната дали ще се стресне и ще направи нещо, само че дребните служители, изпратени да управляват и ревизират отец Иван, да му напишат наставления или каквото и да е, нека чуят. Оставете отец Иван на мира. Долу ръцете от него! Ако можете, помогнете, чисто човешки. Кажете какво да направи, с цел да не ви дърпат на вас ушите. Не го тормозете. Няма да получите по-голяма заплата, няма да ви дадат и награда, в случай че пандизите приюта или разрушите палатковия лагер край язовира, в случай че санкциите или дадете на прокурор отеца. Ще ви тежи на съвестта обаче, тъй като ще разрушите нещо, направено с обич и с мисъл за близък. Да, страната, която ви е назначила на работа и ви заплаща заплатите, не е вписала това в длъжностните ви характерности. Няма да се отклоните от разпоредбите, само че най-малко една нощ ще спите умерено.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР