Отец Георги Вилхелм Гелеменов е известен като единствения духовник у

...
Отец Георги Вилхелм Гелеменов е известен като единствения духовник у
Коментари Харесай

Екзорсистът отец Георги Гелеменов пред Телеграф: Зли същества палят войните за забавление

Отец Георги Вилхелм Гелеменов е прочут като единствения свещеник у нас със западно обучение за екзорсизъм (гонене на демони). Той обаче е считан и за първия изявен националист от зората на демокрацията в България. След 10 ноември през 1989 година, той записва първата политическа партия -Българска християндемократическа партия(център). През 1991 година е посещавал школата на специфичните елементи Алфа и ОМОН в Звенигород. Разговаряме с отец Гелеменов за неспирните войни и техния произход, както и за последния случай с млад българин-националист, погубен като доброволец на фронта в Украйна.

- Отче Гелеменов, вие като духовник, само че и основоположник на националистическите партии у нас, по какъв начин ще коментирате нещастието с момчето от България, което почина на фронта в Украйна?

- Да, това е една ужасна покруса. Според мен той е бил изпратен от Боян Станков Расате, както стана към този момент ясно, който му закупил някакво военно съоръжение със събрани 1500 лв..

- А не е ли било момчето, Бог да го елементарни, доброволец или наемник?

- Това момче несъмнено не знае от къде се държи пушката. Не се прави по този начин, в случай че искаш да служиш, се кандидатираш в някоя войска, където те обличат от глава до пети и те въоръжават до зъби. На мен не ми е ясно за какво тук е трябвало да бъде оборудван и да бъде изпратен на гибел. Така че Расате би трябвало да носи отговорност освен това правосъдна за това, че е подтикнал и оборудвал този юноша да се бие против Русия. Дано прокуратурата се самосезира. Това момче Боян стартира при мен преди време в Български народен съюз.

- Вие познавате ли младия мъж, който почина на фронта в Украйна?

- Не, само че на тази възраст той не е ходил боец. Няма военна дисциплинираност, не е познавал евентуално тактиката и тактиката на военния пердах. А там е доста ужасно. Ако е отишъл без някаква военна компетентност, той значи е бил див кашик. Станал е пушечно месо, оттова идва израза кашимера. Те ги изпращат такива като него на първо време против огъня да ги избиват като кучета на вятъра. Аз тези момчета (националистите- б.р.) съм ги възпитавал в дух на обич към България и българщината, не на русофобия.

- Християнството при какви условия оправдава нарушаването на Шестата Божия заповед - „ Не убивай “?

- Само при отбранителна обстановка, когато защитаваш дома, страната и фамилията си. Тогава, в случай че не убиеш ти, теб ще те погубят. За жал в историята непрестанно християни са водили войни едни против други. Както сега се случва сред Украйна и Русия, а целият свят ги гледа. За мен това е революция сред приятелски нации. Украйна, това е Киевска Рус, а първият им митрополит е българинът Киприан.

- Да, и даже по време на атеистичният режим в Съюз на съветските социалистически републики мощите му се пазеха в Успенския катедрален храм на Кремъл...

- Да, по този начин е.

- Чуват се гласове измежду владици и миряни, че в случай че сме християни, не трябва да наливаме масло в огъня, а през 2024 година да поканим двете страни в София на мирни договаряния – въпреки всичко нали нашата столица е единствената в света с името на Премъдростта Божия?

- Идеята е прелестна, само че би трябвало и държавна воля, както от нас, по този начин и от другите две страни, в което се колебая. Реално мотив и причина за тази война станаха бандеровците. Те са горели живи българи, бременни дами са убивали. От тази позиция руснаците считат, че имат право да водят война. Сега чета, че натовски войски щели да влязат в Украйна. А Русия още не посочила военната си мощност със страшните оръжия и какво ще става, Бог да ни е на помощ.

- Не е загадка, че войната раздели и родната Църква, една част от владиците я оправдават, а друга я жигосват. Реално обаче еднолично виновният - съветският президент Владимир Путин, можеше и да избегне войната. От християнско становище може ли нещо да оправдае отнемането живота на над половин милион души и от двете страни на фронтовата линия до в този момент, без да броим останалите инвалиди?

- Така е, само че виждате, че Путин има 80% рейтинг без значение от жертвите, които дадоха руснаците. В този ред на мисли ще ви кажа, че войни ще има постоянно на нашата планета, тъй като войната е програмирана в битието на Човечеството. Мисля си към този момент дали народите, основани от Твореца и неговите помощници, в този момент не служат за развлечение на по-висши зли същества. Както ние сме организирали шампионати, с цел да се бият гладиаторите, по този начин може и Отгоре да ни употребяват за същото. Това е моя доктрина.

- Война пламна и в Светите земи, под чийто знак евентуално ще премине цялата 2024 година Как ще коментирате обстоятелството, че тя също поляризира обществото ни?

- Ако прочетем книгата Битие от Библията, ще видите корена на войната там. Евреите бягат от Египет, а след това Моисей ги е размотавал много дълго през пустинята, до момента в който идват до така наречен Обетована земя. Но Обетованата земя е била Палестина, добре обработена и поддържана, която Бог им я бил заречен на юдеите. Когато Моисей умира на планината Синай, еврейските племена повежда Исус Навин. Той идва в Палестина, като заповядва да се избива всеки без значение от възрастта му. Е, тази война за тези земи е от този момент до през днешния ден, към този момент 3000 година

- Какво сте правили там?

- Бях два мандата наблюдаващ към Организация на обединените нации. При първия през 1994 година бях като граждански. Там трябваше да се удостовери или не изборът на Саддам Хюсеин за президент. А знаете по какъв начин се гласуваше - 99,99% от бюлетините бяха за него.

- Почти като изборите в Русия напоследък?

- По-скоро като при нас по времето на комунизма. А вторият път вървях през 1997 година като боен по времето на Кофи Анан отпред на Организация на обединените нации. Тогава трябваше да проверим има ли химическо оръжие в седемте резиденции на Саддам – сякаш той би го скрил тъкмо там. Е, не установихме нищо. Отидохме след това в Тикрит, където ме одобриха като доста безценен посетител. Мюсюлманите в символ на респект ми заклаха агне в краката и след това ме изпратиха в едно секретно военно отделение. Там малко ги пообучавах (тъй като съм служил като артилерист) да стрелят с минохвъргачки – доста слаби военни бяха иракчаните. На 45-ия ден се завърнах в България.

- Вие от дълго време действате като духовник на повикване за водосвети, опела и така нататък Как виждате положението на Църквата в профил, по-добре ли стана, откакто страната обезпечи заплатите на клира?

- Положението в всеобщия случай е батак. По предписание всеки митрополит дърпа чергата към себе си. Патриархът, който ме ръкоположи преди доста време, действително е безгласна писмен знак. Каквото и да му рапортуват, той споделя „ имате си митрополит “, той от своя страна препраща казуса към секретаря. И проблемите си натрупат с години. Така че заплатите са най-малкият проблем.

- А кой е огромният?

- Това е потисничеството на черното духовенство по отношение на бялото - свещениците, които могат да се женят, да имат деца, сред които съм и аз. Ние тичаме и зиме, и лете по гробища и водосвети, до момента в който болшинството монаси, заели високите административни длъжности, се държат като калдъръм кокони. Стоят си в канцеларията, пушат си, пият си, до момента в който селските попове тънат в бедност. Реално, в случай че искаш да имаш добра енория, би трябвало да имаш мек гръбнак, да се кланяш и да лижеш подметки, казано на небогословски език. Църквата би трябвало да премине към презвитерианство, както е на Запад, без монашеските чинове. Който желае да е духовник, отива в манастир. Все отново тази дума идва от гръцкото „ монос “ т.е. самичък, а не да са в канцеларията и на жълтите павета и да потискат свещеници, които действително служат измежду хората.

- От по кое време е неразрешено на белите духовници да заемат архиерейски длъжности, да вземат участие в избора или да бъдат избирани за патриарси?

- Това е от времето на Юстиниан, през втората фаза от ръководството му. Тогава той разделя духовенството на бяло и черно. На вторите им дава огромни права, облича ги в лъскави облекла с корони като царе, по-скоро да им се подиграва. Оттогава потегля да зее бездна сред бялото и черното духовенство. Значи владиката ти споделя да вземем за пример по този начин:

- Отче, от на следващия ден те трансферирам от Хасково в Стара Загора.

- Ама, владико мой, имам деца, те вървят на учебно заведение в Хасково.

- Изпълнявай заповедта, тъй като ще те тикна в някоя селска енория, в която ще загинеш от апетит.

Ето, преди няколко години се взе решение да не се назовава Църковно-народен събор, а единствено Църковен събор. Така че народът към този момент не взе участие в никакви такива процесии като плебесцити (референдуми).

- Миналата година срещнах пътуващия духовник отец Петър от село Стежарово, Плевенско, да проповядва в столичен мол. Той се оплакваше, че е разпопен незаслужено от владиката. Може ли поп да бъде разпопен?

- Не, никой не може да те разпопи, тъй като Божествената берекет, която ти се предава от твоя свещеник при ръкоположението, не може да се върне обратно към Божествения свят откъдето слиза. Мога да ти лишават енорията, само че не и благодатта, познанията и свещеническите умения, нито любовта на хората. Така че това е празна приказка - разпопен духовник няма, има лишен от енорийско служение.

- Оплакваме се, че гетата в Българя са изкушени от протестантски или мюсюлмански проповедници, само че действително православието прави ли нещо да приласкае или да превъзпита хората там посредством библейския морал?

- Тези проповедници ги подкупват с храни и парични дарения изключително в ромските квартали, където хората мизерстват. Поради тази причина тези ереси възрастват от ден на ден и повече. Не можем да кажем обаче, че всички евангелисти, да вземем за пример са черни. Сред тях има и свестни хора като свещеник Павел Игнатов да вземем за пример. Но идващите извън проповедници имат огромни финансови благоприятни условия и ги заглушават.

- Много от нашите емигранти в Италия през 90-те години откриха избавление с топла храна и облекла в католическите храмове. Сега, връщайки се у нас, мнозина питат за какво православната черква не се грижи за бедните по този начин. Ето в София единствено църквата „ Св. Петка-Стара “ дава безвъзмезден обяд в четвъртък и това е?

- Католиците имат организацията „ Каритас “, която има за задача да облича, да изхранва, да се грижи за бедните и онеправданите. Ние за жал нямаме такава организация. Някои свещеници на свободна воля се грижат за бедните и скръбните, следвайки завета на Христос да обичаме близък като себе си.

- Казвате няколко, само че той е единствено един – отец Иван, който направи приюта за сираци и бездомници в село Нови хан. Не е ли тъжно, че единствено той измежду клира остави всичко и последва Христос в името на близък?

- Тъжно и печално е. Той се бие като река в бряг самичък толкоз години и разчита на добрината и милосърдието на хора, на компании и предприемачи на места. Никой не го поддържа - нито страната, нито Църквата, нито някое от безбройните НПО-та. За страдание той е на години, аз съм на 69, Иван е на 78 година Той също е болен и неговата задача на Земята май скоро ще завърши.

- В притчите си Христос поучава, че който желае да го следва, би трябвало да раздаде имуществото си на бедните. В много жития четем, че праведници преди единствено 100-200 г са го правили, само че през днешния ден не се случва. Вяра ли ни липсва?

- Това би трябвало да го вършат основно монасите. Те би трябвало да предадат цялото си имущество на църквата, само че не го вършат. Даже всред тях има приказно богати люде. Защото няма какво да се лъжем, парата е във висшия клир, а по какъв начин се ръководи тя, никой не знае. Църквата получава няколко милиона на година от страната, които изчезват неизвестно къде. Св. Синод има парцели, които отдава чартърен, има доходи от храмовете, с които могат да развиват доста по-голяма обществена активност.

- Вие какъв брой получавате заплата?

- Аз от 1989 година не съм на заплата, защото бях отлъчен. Задето направих една панихида за католика Йежи Попелушко. Той е погубен от чиновници на полската държавна сигурност и е разгласен за благословен от католическата черква. След това 30 година бях гробищен духовник. И през днешния ден хората си ме знаят и ме търсят.

- Значи ориста от отец Петър и вас е застигнала?

- Да и аз съм без енория, само че това не е отнемане от ранг, мога да послужвам.

Източник: Телеграф.бг.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР