Отец Димитър и местни хора от село Лешница събират средства,

...
Отец Димитър и местни хора от село Лешница събират средства,
Коментари Харесай

100-годишно училище в село Лешница става неделно

Отец Димитър и локални хора от село Лешница събират средства, с цел да възстановят стогодишното учебно заведение в селото, което сега се разрушава. Освен с финансова помощ, хората от селото ще се включат и в строителните действия по обновяването на постройката.

Идеята за възобновяване на учебното заведение се ражда преди 20 години, когато в изоставената постройка стартира да се обитава неделното учебно заведение към Църквата " Св. Марина ". Там отец Димитър преподава на 48 деца сред втори и осми клас.

" Тук най-вече имаше девойки, ние бяхме към 4-5 момчета. И доста учехме най-вече по какъв начин да влезем в Църквата, по какъв начин да се кръстим, по какъв начин се минава през иконите. Смятам, че това ми е дало една религия, една невзискателност, която и до през днешния ден я имам ", съобщи Илиян, някогашен възпитаник.

" Бяха сполучливи години, само че учебното заведение е към просветата и общината надлежно затвори учебното заведение към този момент изобщо да не съществува. Запазили сме постройката най-малко дотолкоз да не се окраде, разбие ", добави отец Димитър.

Преди месец общината дава парцела на Църковното настоятелство. Тогава отец Димитър и локалните хора стартират да търсят метод сами да възстановят учебното заведение по вероучение.

" Нас ни радва това, че още веднъж това учебно заведение ще почне да има живот, ще почне да съществува. Там, където няма учебно заведение, няма култура, животът е мъртъв ", добави Андон Мицев, някогашен кмет на селото.

В самодейността за възобновяване на рушащата се постройка се включват както някогашни ученици и преподаватели на учебното заведение, по този начин и изцяло непознати хора.

" И финансово ще помогнем, и с труд колкото можем ще помогнем наложително ", разяснява Илиян, някогашен възпитаник.

" Първите хора, които се обадиха, които са гледали, са от Германия, от Америка, хора, които са посочили на своите другари. Виж – това е моето учебно заведение ", съобщи отец Димитър.

Идеята на отец Димитър е в постройката на остарялото учебно заведение да бъде обособена стая за неделни занимания по вяра, и още една стая-музей със фотоси и образователни принадлежности от предишното.

" Да видят изискванията, на които сме се научили на писменост, научили сме се да четем, научили сме се да считаме ", добави отец Димитър.

" Всички, които са минали през това учебно заведение, постоянно с готовност ще минат да посетят музея, да го видят какъв брой хубаво е изработен. Могат да влязат и да си спомнят хубавите детски години ", сподели още Миропа Колева, някогашна учителка.

Средствата за новия храм на вярата в Лешница се събират по банков път или на място в църквата " Света Марина " в селото.

Автор: Аксения Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР