Отец Боян Саръев, известен още като Кръстителя на Родопите, е

...
Отец Боян Саръев, известен още като Кръстителя на Родопите, е
Коментари Харесай

Почина отец Боян Саръев - известен като Кръстителя на Родопите

Отец Боян Саръев, прочут още като Кръстителя на Родопите, е умрял довечера в кърджалийската болница след боледуване, оповестиха близки на свещеника.

Отец Боян Саръев е роден на 5 май 1956 година в крумовградското село Жълти Чал. Завършва междинното милиционерско учебно заведение и работи като сержант в Крумовград и София. През 1985 година приключва школата на Министерство на вътрешните работи в " Симеоново ".

Със своята активност той е прочут освен в област Кърджали, само че в цяла България, а и отвън рамките ѝ. През май 1990 година е ръкоположен за дякон, а по-късно и за духовник в Пловдивската епархия. Служи в храма " Успение Богородично " в Кърджали през последните 30 години.

От 1990 година е създател и ръководител на Движението за християнство и напредък " Св. Йоан Предтеча ". Развива необятна благотворителна, просветителна и мисионерска активност измежду популацията в Родопите, където кръщава доста помаци и български турци.

За отец Боян Саръев и неговите земни каузи може да се каже доста. В продължение на 20 години, отец Боян Саръев изхранваше целогодишно близо 100 индивида в разкритата трапезарията при храм „ Св. Успение Богородично “ в кв. “Гледка “.

Той бе един от първите в област Кърджали, изразили подготвеност да одобряват бежанци от Украйна и прикани за схващане и взаимопомощ локалното население и управляващи. И подслони бежанскии фамилии напролет на 2022 година, а през май даже вкара в Христовата религия четири украински деца.

През пролетта на тази година той подмени напълно иконостаса на храм „ Св. Успение Богородично “ в кв. “Гледка “, подложен от основаването на църквата през 1939г., както и стенописите в нея.

Поклон пред паметта му!
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР