Отдолу е зейнала пропаст, но хората поемат риска и все

...
Отдолу е зейнала пропаст, но хората поемат риска и все
Коментари Харесай

Добре дошли в Хунзах, селото, което виси над скала

Отдолу е зейнала бездна, само че хората поемат риска и въпреки всичко се заселват там



Това село в Дагестан, Русия, е издигнато на ръба на планинско плато.



Някои от къщите в региона в действителност висят над стръмната канара. На всичкото от горната страна, притежателите на някои от тях си строят и балкони, които безусловно са надвиснали над бездната.



Отдолу има бездна с дълбочина към 100 м.

Село Хунзах се намира в Дагестан, на 140 км от Махачкала, столицата на републиката, в планинско плато на 2 км над морското ниво.



Историците считат, че първото обитаемо място в този регион се появява през VI век. По това време градът е столица на антична християнска страна на име Сарир.



Подемът на мюсюлманските страни в региона води до разпадането на Сарир през XII век. Ислямът става преобладаваща вяра из земите на някогашната християнска страна.



През XIII в. Хунзах става столица на новосформираното Аварско ханство.

През 1864 година Руската империя превзема Аварското ханство и го прави част от своята територия.



За да отхвърлен нападенията на локалните непокорни планинци и да засилят позициите си в региона, руснаците построяват Хунзахската цитадела.

Хунзахската цитадела е предпазена от каньоните със стени с дебелина близо метър. По време на Руската революция там е позициониран кавалерийски полк. По-късно постройката е употребена за болница, учебно заведение и даже сиропиталище. Днес крепостта е обект на културното завещание в Русия.



В селото към момента има доста антични кладенци. Някои от изворите в предишното са употребявани за водоснабдяването на Хунзахската цитадела посредством система от тръби.



Тоботският  се счита за едно от най-красивите места в Хунзах. През зимата той замръзва под формата на ледена колона. Местните , че вътре е кух, което разрешава на водата да се стича гладко.



В момента на ръба на каньона има база за рискови скокове. Освен невероятни гледки и антична архитектура, това е едно от дребното места за забавление в относително дребното планинско село, което е мъчно да повярвате, че в миналото е било столица на антична страна.

Районът е благоразположен към мощни ветрове, защото селото се намира на издигнато, равно място измежду планините. Местните ветрове постоянно доближават скорост от 17-20 метра в секунда.



Днес в Хунзах живеят над 4000 души. Хузахски окръг сплотява общо 61 села с общо население към 33 000 души.

Необикновеното село постоянно притегля туристи и фотографи, които идват поради невероятните гледки.

източник: RUSSIA BEYOND
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР