Отделените 6000 лева за ремонт на Паметника са крайно недостатъчниНа

...
Отделените 6000 лева за ремонт на Паметника са крайно недостатъчниНа
Коментари Харесай

Не стигат парите за реставрация на Паметника на Свободата в Русе

Отделените 6000 лв. за ремонт на Паметника са извънредно незадоволителни

На днешното 39-о съвещание на Общинския съвет погледите на съветниците и обществеността бяха ориентирани към положението на русенските монументи, оповестиха от Общински съвет Русе.

Владислав Атанасов направи изявление по време на разискването на корекцията на Бюджета на Общината. От докладната излиза наяве, че за реставрацията на Паметникът на Свободата са отделени 6 хиляди лева, които са извънредно незадоволителни. Въпросите, които Атанасов повдигна, са обвързани с това, че всички монументи в града се нуждаят от поддръжка, освен Паметникът на Свободата, който е със статут на „ монумент с национално значение “.

Общинският консултант от групата на ГЕРБ в локалния парламент нееднократно е приказвал от трибуната за историческото завещание на Русе и неговата стойност, в това число и за един от знаците на крайдунавския град – Статуята на Свободата.

Атанасов загатна още, че в края на ръководството на предходното управление, Общинският съвет е одобрил 150 хиляди лева за проучване и реорганизация на русенските монументи, с което кметът на Община РусеПенчо Милков се съгласи и добави, че средствата са били предопределени за проучване, което не се е осъществило.

Кметът напомни, че още при започване на ръководството си се е погрижил за почистването на два от паметника в града – на този на Жертвите на комунистическия режим и Братската могила, а през миналите месеци е изработен и ремонтирано пространството към Паметникът на Моряка.

Кметът означи още, че отделените в Бюджета средства за план за поправяне на Статуята на Свободата в размер на 6 хиляди лева не са подадени вярно и с тях не могат да бъдат осъществени нужните дейности.

„ Не ни трябват 150 хиляди лева, с цел да създадем по този начин, че паметниците ни да бъдат биологично нечисти, нарисувани… Те би трябвало да бъдат осветени и почистени “ сподели още Милков.

От трибуната беше декларирано, че в идната рамка на бюджета ще бъдат планувани действителни стойности, с цел да бъде осъществена процедурата.

Грижата за паметниците с исторически интерес ще покаже отношение, настрана знаците на град Русе ще бъдат съхранени с времето. Атанасов напомня още, че опазването на културно-историческото завещание на Русе би трябвало да е измежду главните цели на локалния парламент.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР