Отдавна трябваше България да направлява пътя на мигрантите, а не

...
Отдавна трябваше България да направлява пътя на мигрантите, а не
Коментари Харесай

Преподавател: Държавата трябва да има проактивна позиция за мигрантите

Отдавна трябваше България да направлява пътя на мигрантите, а не сега да се сблъскват разнообразни отзиви и част от популацията да остава с усещане, че решения се вземат някъде на мрачно, че никой не им споделя какво се случва. И в действителност, това е и един от главните проблеми - липсва връзка сред страната и популацията. Това разяснява в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "   основен помощник доктор Атанас Димитров от Катедра “Национална и районна сигурност " в УНСС

Той акцентира, че единствено преди 2 години с негов сътрудник от Катедрата са създали проучване в Харманли измежду локалното население: " Там хората се учудиха, че някой е пристигнал най-сетне да ги попита какво им е мнението. Те се усещат изключени. Самите хора споделиха, че не са срещу мигрантите. Когато няма ясна информация от страната, няма явен следен поток на информация, това, което може да излезе от някой работещ в центъра, от някой, който чул нещо, ще си играем на негоден телефон. Може да се получи всякакво деформиране на информацията, което да докара последици, чрез обществени мрежи, несъмнено, до префасониране на казуса. Не споделям, че няма напрежение на локално равнище изключително, само че липсва страната. Държавата е главен участник в тези процеси и би трябвало да има самодейна позиция, а не пасивна или реактивна, както постоянно се случва ".

По думите на Атанас Димитров има много решения на тези въпроси, които към момента стоят пред България: " Все още не е късно да поемем по някои от тези пътища с концепцията, че ще търсим стратегическо разрешаване на казуса, което ще отнеме време.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР