Отдавана превърнало се в запазена марка за столицата и в

...
Отдавана превърнало се в запазена марка за столицата и в
Коментари Харесай

„Летище София“ на 85: Черно-бели спомени и богата история

Отдавана трансформирало се в запазена марка за столицата и в един от знаците на града, тази година най-голямото българско летище отбелязва 85 години от основаването си. На 16 септември - преди 85 години, декрет на Цар Борис III дефинира мястото край село Враждебна за терен за изграждане на столичното летище. Няколко години по-късно –преди началото на Втората международна война, стартира построяването на впечатляващия за времето си като архитектура и мащаб пътнически терминал на летището.

Като начална стъпка в развиването на столичното летище е и осъществяването на първото летателно поле с грундова писта за политане и кацане, сменена през 1943 година от бетонна, а с откриването през 1949 година на днешния Терминал 1 и с началото от същата година на полетите по интернационалните линии, летището се трансформира в пълностоен транспортен център за пасажери и товари, оповестяват от Летище София.
 Летище София
Въпреки пристройките и реконструкцията на постройката на Терминал 1 в интервала 1960-1990 година следите от българския архитектурен модернизъм са видни и през днешния ден – каменните мозайки и полилеите от ковано желязо в салон „ Заминаване “ носят препратки към това време.
 Летище София
Свидетел на доста исторически и стопански превратности през годините, инфраструктурата на летище София е неведнъж подобрявана и разширявана, с цел да може да отговори на бързите темпове на развиване на бранша и да обезпечи актуален стандарт на предоставяните услуги в изискванията на сигурни и безвредни полети.

Съвременната история на летището включва построяването на нова писта за политане и кацане и на Терминал 2 – открити в навечерието на присъединението на България към Европейски Съюз през 2006 година Скоро по-късно новата писта е категоризирана за употреба при неподходящи атмосферни условия, а новият терминал е уголемен. С грижа за околната среда и околните обитаеми общности през 2009 година е построен шумозащитният екран за изпитване на самолетни мотори, а от 2012 година насам новата летищна контролна кула е част от актуалния пейзаж на актуалното летище София.
 Летище София
Преди пандемията да промени задълго образа на авиационната промишленост, броят на обслужените от летище София пасажери надвишава 7 милиона. Собственост на страната през годините, през април 2021 година обектът е предан посредством 35-годишна концесия на „ СОФ Кънект “ АД. Компанията принадлежи към капиталовия фонд Meridiam и се употребява от експертния опит на летище Мюнхен – уважаваните експерти на Munich International Airport са незаменима част от управителния състав на „ СОФ Кънект “ с неоспорим принос при взимане на стратегическите решения.

Неотдавна операторът на столичното летище разгласи огромна капиталова стратегия за развиване на летище София на стойност над 1,2 милиарда лева ., от които близо 140 млн. лева са за първите 5 години. Трансформацията на столичното летище към този момент е в ход – рожденият си ден летище София посреща с нов корпоративен интернет уебсайт. Непосредствено идни са огромното преустрояване на комерсиалната зона, инфраструктурна метаморфоза, която сензитивно ще усили потенциала по обслужване на пасажери и багажи, и главен ремонт на покрития публичен паркинг.

Към днешна дата от двата пътнически терминала на летище София 27 самолетни компании извършват директни полети до над 80 интернационалните дестинации , а отпадащите ограничавания за пътешестване и възвръщащия се интерес към интернационалните направления са причина за оптимизъм. Конкурентните летищни такси и атрактивната стимулиращата маркетингова стратегия са част от механизмите за възстановяване на въздушната съгласуваност на летище София и за повишение на известността на дестинацията. Това, както и дейните ограничения, ориентирани към понижаване на въглеродните излъчвания, са гаранция за стабилно развиване на столичното летище и за осъществяване на стопански и обществени изгоди за общността и района.

„ 85 години е впечатляваща традиция , горди сме да сме част от нея! Уверени сме в сполучливото преобразяване на летище София в 5-звезден районен хъб с непрекъснато растяща полетна мрежа и задоволени пасажери, където непрекъснатата грижа към околната среда е неотменима част от дневния ни ред “, сподели Хесус Кабайеро, изпълнителен шеф на летище София.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР