Отчитат са минимални разходи за инвестиции от държавния бюджет, насочени

...
Отчитат са минимални разходи за инвестиции от държавния бюджет, насочени
Коментари Харесай

Сметната палата: За чист въздух трябват още пари и усилия от страна на държавата

Отчитат са минимални разноски за вложения от държавния бюджет , ориентирани към възобновяване, повишение на качеството на атмосферния въздух и разширение на средствата за премерване, мониторинг и докладване. Това установи Сметната палата във връзка с осъществения одит на осъществяването „ Ефективност и резултатност на ограниченията, подхванати от националните и локалните управляващи за битка против главните източници на замърсяване на атмосферния въздух в огромните градове” за интервала от 01.01.2014 година до 31.12.2016 година, оповестиха от институцията.
Одиторите прецизират още, че за проучвания интервал липсват финансови планове с съответни суми за реализация на националните и общински тактики , стратегии, проекти и няма обязаност с одобряваните финансови прогнози и годишни бюджети на национално и на локално равнище.
От Сметната палата предлагат на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да предприеме дейности за осведоменост на популацията за рисковете за здравето , вследствие от нечистия въздух и ограничения, които следва да се подхващат съгласно сезона, атмосферните условия, източниците на замърсяване, и други фактори, влияещи върху качеството на въздуха.
Става ясно, че докладът е част от кооперативен одит на работната група по одит на околната среда към ЕВРОСАЙ (професионалната организация на сметните покои в Европа, в това число Европейската счете палата - бел. ред.). Освен българската Сметна палата, одит на качеството на въздуха в своите страни в границите на кооперативния одит направиха Върховните одитни институции на Албания, Естония, Грузия, Израел, Испания, Косово, Македония, Молдова, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Холандия, Швейцария и Европейската счете палата.
По данни на Изпълнителната организация по околна среда през интервала 2014 година - 2016 година във всички региони за оценка и ръководство на качеството на атмосферния въздух е записано превишение на средноденонощната норма и средногодишната норма за ФПЧ10 (фини прахови частици с аеродинамичен диаметър до 10 микрона).

Отчетени са повече от 35 превишения на средноденонощните правила за трите календарни години в София, Пловдив, Бургас, Монтана, Видин, Ловеч .
Например през 2014–2015 година процентът на население, изложено на наднормени равнища на ФПЧ10 в страната, доближава до 97 на 100 от популацията на страната. Близо 80 на 100 от него живее при равнища на замърсяване над целевата норма за ФПЧ2,5 (фини прахови частици с аеродинамичен диаметър до 2,5 микрона).
Около 75 на 100 са хората у нас, живеещи при равнища на замърсяване над целевата норма за бензопирен – един от най-силните канцерогени. Само в един регион на страната (град Гълъбово) съставляват проблем систематичните превишения на алармения предел на серен диоксид.
За одитирания интервал у нас е открито дълготрайно замърсяване на атмосферния въздух, като най-голям % от популацията живее при наднормени равнища на замърсяване в София, Пловдив и Стара Загора . Одитът е осъществен точно в трите общини - Столична, Пловдив и Стара Загора. Регистрираните замърсители на атмосферния въздух в тези региони са вследствие на превишени равнища на фини прахови частици (ФПЧ10 и ФПЧ2.5), на азотен диоксид, на серен диоксид, и бензоапирен, като тип полиароматен въглеводород, който се изолира в проби от ФПЧ10.
Основните източници на замърсители са пътен или различен тип превоз, битово горене, топлоелектрически централи, промишлени предприятия, горивни и негоривни процеси в промишлеността и др . Секторите битово горене, превоз, индустрия и строително-ремонтни действия са групи източници (сектори), които имат максимален принос към замърсяването на атмосферния въздух.
Причините за влошеното качество на атмосферния въздух в страната имат социално-икономически темперамент и са свързани с високата енергийна беднотия на популацията, защото главен източник на замърсяването е битовото отопление през зимния сезон .

Провежданата обществена политика за даване на целеви помощи за отопление на лица с ниски приходи също не е ориентирана към обезпечаване на щадящи природата горива и решение на проблемите за качеството на въздуха в огромните градове .
Мерките на национално и общинско ниво не са ориентирани към главните източници на замърсяване битово отопление на твърдо гориво, остарелия авто парк и инфраструктурата , което е предизвикателство подхванатите ограничения за битка против главните източници на замърсяване на атмосферния въздух в огромните градове да са ефикасни и ефикасни.
Качеството на атмосферния въздух се следи посредством национална мрежа за мониторинг на атмосферния въздух към Националната система за мониторинг на околната среда. Оценката му се прави посредством 48 стационарни пункта, ситуирани на територията на страната.
Има спиране на режима на работата на част от пунктовете за мониторинг , дължащо се на наложителни премествания, механически проблеми и неприятни метеорологични условия. Техниката обслужваща множеството от пунктовете за мониторинг е остаряла.
Въпреки положените старания и вложените значително средства, до края на одитирания интервал Национална система за мониторинг на околната среда не обезпечава нужната информация за ФПЧ2, 5, това е замърсителят, който най-вече въздейства върху човешкото здраве .
Министерството на околната среда и водите организира държавната политика по запазване чистотата на атмосферния въздух, само че с процеса са ангажирани разнообразни органи. Общинските органи и районните инспекции по околната среда и водите реализират надзор и ръководство на дейностите, свързани с обезпечаване чистотата на въздуха на тяхната територия. Между всички ангажирани структури няма задоволителна координация на дейностите и интензивност от Министерство на околната среда и водите при реализирането на взаимоотношението и връзката.
Не е спазено нормативното условие на член 75 от Закона за запазване на околна средата за създаване и внасяне за приемане от Народното събрание на Национална тактика за околната среда, като средство за реализиране на задачите и правилата на Закона за околната среда и водите.
От министъра на околната среда и водите не са налагани санкции на кметове и длъжностни лица по отношение на несъблюдение на отговорности за правене и осъществяване на стратегии за възстановяване на качеството на атмосферния въздух. Няма рационална убеденост, че сумите от санкции и имуществени наказания постъпващи по бюджета на общините се разходват за действия за възстановяване на качеството на атмосферния въздух.
Отделени са доста по-малко финансови средства за дейностите по политиката за възстановяване качеството на атмосферния въздух и за Националната система за мониторинг на околната среда от тези по други бюджетни стратегии на Министерство на околната среда и водите.
Отчетени са минимални разноски за вложения от държавния бюджет, ориентирани към възобновяване, повишение на качеството и разширение на средствата за премерване, мониторинг и докладване. Липсват финансови планове с съответни суми за реализация на националните и общински тактики, стратегии, проекти и няма обязаност с одобряваните финансови прогнози и годишни бюджети на национално и на локално равнище.
Няма планувани съответни суми за обезпечаване на финансиране на ограниченията ориентирани към възстановяване качеството на атмосферния въздух , включени в стратегическите документи на национално и на общинско равнище.
Общините не разполагат с задоволително финансови средства за осъществяване на съответни ограничения за възстановяване на качеството на атмосферния въздух и не се възползват задоволително интензивно от опцията да осъществят планове и действия в региона на запазване чистотата на въздуха със средства от източници отвън общинския бюджет.
Сметната палата дава 10 рекомендации към министъра на околната среда и водите, 2 рекомендации към изпълнителния шеф на Изпълнителната организация по околна среда, 2 рекомендации към шефа на РИОСВ-София, 1 рекомендация към шефа на РИОСВ-Пловдив, 2 рекомендации към шефа на РИОСВ-Стара Загора, 1 рекомендация към кмета на Столична община и по 3 рекомендации към кметовете на община Пловдив и община Стара Загора.

Сред рекомендациите са:
Да се подхващат дейности Министерство на околната среда и водите за разработване/актуализиране на националната тактика за запазване на околната среда.
Да сътвори съвещателен съвет към министъра на околната среда и водите за съставен елемент „ въздух “.
Да се усъвършенства контролната и санкционна активност на Министерство на околната среда и водите върху активността на кметовете и длъжностните лица в общините.
Да се подхващат дейности от Министерство на околната среда и водите за осведоменост на популацията за рисковете за здравето, вследствие от нечистия въздух и ограничения, които следва да се подхващат съгласно сезона, атмосферните условия, източниците на замърсяване, и други фактори, влияещи върху качеството на въздуха .
Да се обезпечи съответен ред и надзор при създаване на ограниченията в общинските стратегии за качеството на атмосферния въздух, за реализиране на изясненост за нужния финансов запас за осъществяването им, както и за референтните стойности на знаците за осъществяване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР