Отчитащ една трета от БВП на Турция, Истанбул има разнообразен

...
Отчитащ една трета от БВП на Турция, Истанбул има разнообразен
Коментари Харесай

Кметът на Истанбул управлява икономическа сила като на цяла държава

Отчитащ една трета от Брутният вътрешен продукт на Турция, Истанбул има разнороден и динамичен живот, без значение от настоящите стопански проблеми, пред които е изправена Турция. Печелившият претендент на неделните избори ще би трябвало да ръководи икономическа мощ, по-голяма от тази на доста страни.
Хората от цяла Турция и освен те са затаили мирис, чакайки повторното гласоподаване за кмет на Истанбул, разяснява в. „ Сабах “, представен от БГНЕС.
Време е да погледнем каква икономическа база ще ръководи спечелилият претендент. Дали Бинали Йълдирим, претендентът на Народния алианс, или Екрем Имамоглу, претендентът на Алианса на нацията, ще завоюва изборите в Истанбул, някой от тях ще ръководят стопанска система, представляваща една трета от брутния вътрешен артикул на Турция (БВП).
И двамата претенденти до момента са създали редица стопански обещания, в това число увеличение на заетостта в града и даване на дотации за младежи и тези, които желаят да се оженят, само че работата им несъмнено ще бъде повече от тази, защото Истанбул е икономическа мощ, където разнообразни браншове - финанси, туризъм, произвеждане, строителство, недвижими парцели и услуги - оперират.
С 16 милиона души, което съставлява съвсем 20% от общото население на Турция, Истанбул съставлява повече от 30% от турската стопанска система. Според данните от турския статистически институт (TurkStat) за 2017 година стопанската система на най-големия град в Турция се мери с 970 милиарда лири (166,6 милиарда долара). Според данни за същата година брутният вътрешен артикул на Истанбул е по-голям от стопанските системи на Финландия, Египет, Португалия, Гърция или Катар. Доходът на глава от популацията до 2017 година е 65 000 турски лири, за разлика от прихода на глава от популацията от 38 600 лири в останалата част от Турция.
Освен това първите 10 компании, включени в листата на топ 500 турски компании, оповестени от Истанбулската комерсиална камара, са основани в Истанбул.
Данните на Камарите и стоковите тържища в Турция (ТОВВ) демонстрират, че тази година в Истанбул са основани 12 489 компании, а 1 987 компании са закрити. През 2018 година са основани общо 34 000 компании.
Индексът на индустрията на Истанбул (PMI), разгласен от Истанбулската индустриална камара на месечна база, доближи 47.1 пункта след 10-месечен спад. Инженерният PMI в Истанбул демонстрира представянето на индустриалната промишленост в града. Данните са събрани от нови поръчки, фабрични поръчки, интервал на претовареност и доставка и ресурси. Индексът над 50 пункта демонстрира усъвършенстване в преработващата индустрия.
Недвижимите парцели са един от главните браншове, които зареждат стопанската система на Истанбул. По данни на TurkStat през предишния месец в Турция са били продадени 82 252 парцела, с 31,3% по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Истанбул стана най-големият пазар за продажби на жилища с 15 895, а в града бяха продадени 78 433 през първите пет месеца на тази година.
Националната статистика сочи, че най-гъсто обитаемият град в страната, Истанбул, продължава да бъде най-хубавият избор за задграничните купувачи. Продажбите на жилищни парцели на чужденци в града предишния месец се покачиха със 103% на годишна база до 1734, спрямо едвам 854 през май предходната година.
Както и преди, Истанбул беше последван от ваканционния град Анталия, където през май чужденците са закупили към 850 къщи. След него са столицата Анкара с 216, Бурса със 187, Ялова със 136 и Мугла със 109 продадени единици.
Индексът на цените на жилищата, заявен от Централната банка на Република Турция (CBRT), се е нараснал с 2.75% през май по отношение на същия интервал на предходната година. Индексът на цените на жилищата в Истанбул водеше с покачване от 0.59% през май по отношение на април и спадна с 2.02% спрямо май 2018 година.
Проучвания са открили, че приходите от туристическия бранш са с огромно значение за икономическия напредък и националния приход. Секторът на услугите, който обгръща туризма като икономическа активност, обезпечава близо една четвърт от турския Брутният вътрешен продукт.
Според Глобалния показател на градовете като дестинации на Mastercard за 2018 година Истанбул е на осмо място в света измежду най-посещаваните от непознати туристи градове. Последните данни на Министерството на културата и туризма демонстрират, че броят на туристите, посещаващи Истанбул, е достигнал петгодишен връх в интервала януари-април на 2019 година. За интервал от четири месеца мегаполисът край Босфора е бил постен от 4,3 млн. души, което е с 13% повече от същия интервал предходната година. За същия интервал броят на туристите, посетили цяла Турция, е 8,7 млн. души.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР