Отчитането надхвърли предишното най-ниско ниво през 2010 г. и е

...
Отчитането надхвърли предишното най-ниско ниво през 2010 г. и е
Коментари Харесай

Реката в тропическите гори на Амазонка в Бразилия спада до най-ниското си ниво от 121 години - и експертите предупреждават, че ситуацията може да се „влоши

Отчитането надвиши предходното най-ниско равнище през 2010 година и е доста по-ниско от измерванията, направени през годината преди, когато равнището беше 17,60 m (57,74 фута).

Също по този начин е доста по-ниско от 30,02 m (98,49 фута), записано през юни 2021 година - най-високото равнище в историята.

Изображение: Падаща река равнищата оставиха плаващите къщи заседнали и трансформираха доста околната среда

Това идва, когато суша и високи температури обгръщат района, нарушават общностите и убиват дивата природа - и както специалистите предизвестяват, обстановката в Амазонка евентуално ще се " утежни " заради изменението на климата.

По-рано този месец повече от 100 делфина и хиляди риби бяха открити мъртви, защото откривателите предизвестиха, че изискванията вършат все по-трудно оцеляването на дивата природа.

Температурите на водата в някои елементи на Амазонка доближи рекордните 39C (102F).

Ниските речни равнища накараха стотици общности да се борят за достъп до питейна вода и прекъснаха комерсиалните навигационни направления по водните пътища, оставяйки плавателни съдове блокирани.

Изображение: Момче тича през суха зона на Рио Негро в Манаус

През юли 2021 година исторически наводнения в района унищожиха реколтата на стотици общности и продължиха към три месеца.

Филип Фърнсайд, откривател в бразилския Национален институт за проучване на Амазонка, чака сходни събития в района да станат по-чести и тежки заради изменението на климата.

Той сподели, че повърхностните води в източния тропичен Тихи океан в този момент са по-топли, в сравнение с през „ Годзила “ Ел Ниньо от 2015-2016 година, който докара до доста рискови световни условия и се уголемява.

Бразилия е хазаин на срещата на върха за тропическите гори на Амазонка

В Амазонка тези тихоокеански стопляния водят най-вече до суши в северната част на района.

В допълнение, топла водна зона в тропическия Северен Атлантик предизвиква суша в южната част на Амазонка, съгласно откриватели.

Прочетете повече:
Ето за какво е толкоз значимо да защитим Амазонка
„ Глобалното стопляне може да унищожи хората “

Г-н Фърнсайд сподели: „ Прогнозата е началото на дъждовете да се забави спрямо естественото и за по-сух от естествения дъждовен сезон.

„ Това може да докара освен до рисково ниска вода тази година, само че и до ниски равнища през 2024 година

„ Докато стартира дъждовният сезон в басейна, обстановката, която към този момент е в ход, би трябвало да се утежни. "

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР