Отчитането на кръвната захар скоро ще може да се извършва

...
Отчитането на кръвната захар скоро ще може да се извършва
Коментари Харесай

Измерването на кръвна захар скоро ще става без убождане


Отчитането на кръвната захар скоро ще може да се прави по безусловно неинвазивен способ. Нуждата от убождане на пръста за взимане на кръвна проба ще остане в историята за сметка на доста по-безболезнен способ, плод на новите технологии в здравната процедура.

Новината, че ежедненвието на диабетиците ще бъде облекчено доста, идва от Англия. Научен екип то университет в Съмърсет, Англия, създава специфична лепенка , която може да мери кръвната захар, без да се изисква взимане на кръвна проба. Иновативното устройство се слага непосредствено върху кожата и регистрира равнищата на глюкозата в междуклетъчната течност в пространството сред космените фоликули. Информацията се събира и проучва от специфични датчици, захранвани от дребна батерия.

Този неинвазивен способ е най-щадящият метод за премерване на кръвна захар , разработван до момента. Останалите способи в този аспект непроменяемо изискваха някаква процедура по убождане на кожата, въпреки и в множеството случаи – лека и еднократна. Разработваната от британския екип лепенка бележи навлизането в нов стадий от следенето и лекуването на диабет . Етап, в който ще отпадне най-смущаващият миг за всеки пациент – потребността от постоянно убождане на кожата за разбор на кръвна проба.

С оглед повишаването на честотата на разпространяване на диабет в международен мащаб, потребността от създаване на нови способи за следене на болестта става все по-належаща. Иновативното средство за непрекъснато премерване на кръвната захар в действително време дава вяра, че контролът върху диабета ще става все по-успешен.

Все още текат лабораторни изпитвания на новия способ за отчитане на кръвната захар, само че данните са обнадеждаващи и се чака скоро новаторското устройство

да е налично. То може да прави доста бързо премерване на кръвна захар, а процедурата се повтаря през 10 или 15 минути с опция за прилагане на една лепенка за интервал от няколко часа до цяло денонощие.

Свързани публикации.. Измерване на кръвна захар – елементарно и без игли 0 Наръчник на диабетика – къси препоръки за диабета 0 Наръчник на диабетика – 5 златни стълба в лекуването на захарния диабет 1

Като най - огромни преимущества на новия способ да премерване на кръвна захар се показват:
Голямата акуратност на измерването; Липсата на болка; Максимално щадящият резултат върху кожата; Липса на нужда от калибриране

на данните на база на кръвна проба;

Иновативното устройство може да изпраща данните за моментните равнища на кръвната

захар непосредствено до смарт телефон или друго цифрово устройство за следенето им в действително време. Предстоят финални изпитвания за успеваемостта на устройството в дълготраен проект , след което се чака то да се пусне за всеобщо произвеждане. Данните от изследването са оповестени в журнала Nature Nanotechnology.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР