Отчитането на гласовете на вота на 2 април ще стане

...
Отчитането на гласовете на вота на 2 април ще стане
Коментари Харесай

Шефката на ЦИК Камелия Нейкова: Отчитането на гласовете на 2 април ще е по-бавно

Отчитането на гласовете на вота на 2 април ще стане по-бавно спрямо предходните избори, защото ще би трябвало да се броят бюлетини на ръка. Това изясни ръководителят на Централната изборна комисия Камелия Нейкова в ефира на Би Ти Ви.

Пред гласоподавателя ще се откъсва една бюлетина. Тя ще бъде скъсана на две и ще бъде предадена на гласоподавателя, изясни Нейкова и сподели другите бюлетини.

Хартиените бюлетини и тези от машинното гласоподаване ще бъдат броени на ръка от членовете на комисията настрана едни от други и ще бъдат вписвани настрана в протокола. Целият развой ще бъде както и до момента, хартиените бюлетини ще бъдат пускани в транспарантна кутия, а разписките от машината – в непрозрачна кутия.

Информацията от флашките на машините ще бъде извличана също и ще бъде оповестена на уеб страницата на ЦИК дружно със сканираните протоколи.

Мобилни телефони ще снимат преброяването на гласовете. Те ще бъдат сложени на стойка, а няма да бъдат държани от човешка ръка през целия ден. Живото лъчение ще се прави на специфична за това платформа, която ще бъде налична за всеки.

„ Така би трябвало да бъде сложено мобилното устройство, че да се виждат всички дейности на секционната изборна комисия – да вземем за пример, че всички бюлетини се вадят една по една, т.е че се съблюдават условията на Централната изборна комисия “, изясни председателката на ЦИК Камелия Нейкова.

Относно параваните и тъмните стаички в изборните секции, Нейкова изясни, че съгласно нея напрежението е било изкуствено основано.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР