Отчитаме първи крачки от края на третата вълна. Това обяви

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна. Това обяви ...

Здравният министър заговори за край на третата вълна на COVID-19

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов в началото на редовния брифинг на властите.
"680.5 на 100 000 е дневната заболеваемост в момента, хоспитализациите намаляват и при неусложнените случаи, и при интензивното лечение", отчете той. Министърът подчертава, че тенденциите са много крехки, но все пак са отчетливи.
Запазва се и тенденцията броят на новозаразените да е сравнително близък до броя на излекуваните пациенти.
"На практика това, което очаквахме да се случи - задържане и спад", е налице, каза и главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му България вече е на девето място по заболеваемост в Европа, но на второ място по смъртност, след Унгария.

Няма да бъдат спирани ваксинациите с AstraZeneca у нас Няма да бъдат спирани ваксинациите с AstraZeneca у нас
Прилагането на ваксината на AstraZeneca ще продължи у нас. Тя обаче ще се прилага с повишено внимание сред жените под 60 години, тъй ка...
"Трудният баланс между това да не са толкова строги мерките и това да преминем върховната точка на вълната е налице", обобщи Кунчев. Той предупреди, че това не трябва да ни успокоява, тъй като все още има много хора в болница и интензивни структури.
"Тенденциите са крехки, спадът на заболеваемостта е само със 7% на двуседмична база, което само чертае тенденция, но не бих казал, че тя е трайна", каза председтелят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски. Той се присъедини към изказванията на колегите си, че има спад, но призова всеки да не забравя личната си отговорност.
Очаквайте подробности!
Още:

Източник: actualno.com