Отчита се ръст на скритата заболеваемост от туберкулоза заради пандемията,

...
Отчита се ръст на скритата заболеваемост от туберкулоза заради пандемията,
Коментари Харесай

Проф. Ваня Юрукова : Расте скритата заболеваемост от туберкулоза

Отчита се растеж на скритата заболеваемост от туберкулоза поради пандемията, която съвсем е стопирала профилактичните прегледи и диагностиката. Това регистрират лекарите, освен в България, само че и по целия свят. Пациентите идват с неспецифични недоволства, които се показват в обща уязвимост, изнемощялост, субфебрилна температура, отмалялост, загуба на тегло и на вкус, нощни изпотявания, суха кашлица. Много значим признак е кръвохраченето, изясни проф. доктор Ваня Юрукова, която е заместник-изпълнителен шеф на МБАЛ „ Света София “.

 

„ През последните две години пациентите нямаха опция да посещават лечебните заведения, в които има експерти. Болниците лекуваха коронавирус, в доболничната помощ също нямаше задоволително експерти. Пациентите бяха обезпокоени също от възпаление с ковид и избягваха лечебните заведения и затова ", сподели професорът, представена от Днес.бг.

" Пациентите нормално идват прекомерно късно ", регистрира проф. доктор Ваня Юрукова. „ Заболяването се е развивало в продължение на месеци. То е довело до разпръскване в белите дробове и до болест на околните. Инфекцията се съпътства на този стадий и от бактериална. В някои случаи те са резистентни на антибиотици “, добави тя и добави:  При децата се следи и извънбелодробна туберкулоза, при която има разпръскване и в други органи.

Д-р Юрукова предлага проучвания на уязвимите групи, с цел да се открият както болните, по този начин и тези с латентна форма на болестта. „ За страдание няма доста огромен интерес към провеждането им, тъй като всеки си мисли, че няма да бъде застигнат от жълтата гостенка. Хората считат, че това е заболяване на предишните епохи “, сподели още тя.

Добре е болестта да се хване в латентна фаза и да се организира лекуване.

" Преболедувалите туберкулоза са преди всичко в листата на рисковите групи. Те биха могли да развият така наречен вторична туберкулоза. Наблюдават се случаи на хора, които са позитивни за коронавирус, само че имат също пневмония и туберкулоза. Застрашени са и контактните на интензивно болните, както и здравните служащи. В риск са хората, които са без ваксина против туберкулоза, да вземем за пример мигрантите, както и хората с хронични белодробни болести и тези с понижен имунитет. Трансплантираните пациенти също са в рисковата група, както и тези с онкологични и автоимунни болести. Алкохолиците, наркоманите и бездомниците също са с нараснал риск от заболяване ", добави тя.

" Най-малкият пациент с туберкулоза е бебе ", означи проф. доктор Ваня Юрукова.

 

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР