Отчисления в размер на 100 % от печалбата за финансовата

...
Отчисления в размер на 100 % от печалбата за финансовата
Коментари Харесай

Решено: Декапитализират БЕХ, изтеглят най-малко 1,5 млрд. лв. от дружеството

Отчисления в размер на 100 % от облагата за финансовата 2022 година на държавните предприятия и комерсиалните сдружения с държавно присъединяване в капитала ще бъдат импортирани в интерес на страната, оповестиха Министерски съвет.

Правителството одобри Разпореждане за изменение и допълнение на Разпореждане № 2 на Министерския съвет от 2023 година за определяне и внасяне в интерес на страната на отчисления от облагата от държавни предприятия и търговски сдружения с държавно присъединяване в капитала, допълнено с Разпореждане № 3 на Министерския съвет от 2023 година.

Отчисленията от облагата се дефинират в размер на 100%, в сходство с настоящите потребности на бюджета.

Дивидентът, който „ Български енергиен холдинг “ ЕАД (БЕХ ЕАД) следва да разпредели и внесе в държавния бюджет е не по-малко от 1 588 375 000 лева Това съставлява чистата облага за 2022 година, заявена в предварителния доклад на сдружението от 03.02.2023 година, оповестен на интернет страницата на Агенцията за обществените предприятия и надзор.

По отношение държавните предприятия и комерсиалните сдружения с над 50 на 100 държавно присъединяване в капитала, които имат дялове или акции в други търговски сдружения, представителите в общите събрания на тези сдружения следва да предложат и гласоподават при разпределянето на облагата за 2022 година отчисление от облагата за съдружниците, надлежно разпределение на дял за акционерите, в размер не по-малко от 50 на 100.

Срокът за внасяне на отчисленията, надлежно дял е 30 юни 2023 година. Вноските за страната следва да постъпват по обособена сметка за приходите на централния бюджет на Териториална дирекция „ Големи данъкоплатци и осигурители ” на Националната организация за приходите.

Разпореждането е в сходство с член 14, т. 3 от Закона за обществените предприятия и с него се обезпечават условия за осъществяване на приходната част на държавния бюджет в частта на неданъчните доходи от дял, оповестиха от Министерски съвет.

Идеята е на финансовия министър Асен Василев, който с тези ограничения се надява да бъде запълнена дупката в бюджета и се стреми до сваляне на недостига до заветните 3%, които биха разрешили присъединение към еврозоната.

„ Към дата 6-ти февруари 2023 година Българският енергиен холдинг разгласява доклад, в който показва, че облагата за 2022 година е 1,588 милиарда лева За същото е известено МФ. На база на това служебното държавно управление направи план, че при 100 % дял холдингът би трябвало да внесе 1,588 милиарда лева като това по никакъв метод не слага в риск енергетиката, защото внасяйки този дял от 100 % холдингът остава с няколко милиарда по сметката си “, сподели Василев.

„ Два месеца по-късно този холдинг разгласява нов доклад и там облагата е 640 млн. лева т.е. за тези два месеца счетоводителите са разкрили, че са с съвсем 1 милиарда лева по-малка облага. Това е мощно притеснително, пусната е инспекция на холдинга, както и се е самосезирала Национална агенция за приходите, с цел да се види дали няма укриване на налози. По предварителна информация, предоставена от Българския енергиен холдинг този срив се дължи на отписвания на вземанията или преоценка на опцията той да събере дадени заеми, като огромна част от тези заеми – 780 млн. са заеми, които той е дал на своите лични дъщерни компании “, акцентира още финансовият министър.

„ Тоест сред 3 февруари 2023 година и 21 април 2023 година Българският енергиен холдинг е разкрил, че неговите дъщерни компании няма да могат да върнат заеми на стойност 780 млн. Това единствено по себе си е мощно притеснително и в случай че се окаже, че тези компании могат да върнат своите отговорности, то това значи, че холдингът е направил счетоводна загуба без тя да е действителна. Министерски съвет реши Българският енергиен холдинг да заплати 100 % дял в размер на 1, 588 милиарда лева както е декларирал в първия си доклад от 3 февруари “, изясни още финансовият министър.

Василев разясни, че от дивидента се изключват всички лечебни заведения, психиатрични заведения, ВиК сдружения и Национална компания „ Индустриални зони “.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР