Отчетено е нарастване на броя на гладуващите хора по света

...
Отчетено е нарастване на броя на гладуващите хора по света
Коментари Харесай

815 милиона души не са имали достъп до достатъчно храна през 2016

Отчетено е повишаване на броя на гладуващите хора по света след доста години на спад. Това излиза наяве от отчет на Организация на обединените нации, представен от ДПА.

През 2016 година 815 милиона души не са имали достъп до задоволително храна в съпоставяне със 777 милиона през 2015 година

Според Състоянието на продоволствената неустановеност и храната по света броят на гладуващите непрекъснато понижава от 926 милиона души през 2005 година до 795 милиона през 2010 година и като цяло се е нормализирало, само че през последната година има " притеснителен " скок.

В проценти делът на международното население, изправено пред продължителен дефицит на храна, е паднал от под 15% през 2000 година до най-ниското равнище от 10,6 на 100 през 2015 година Но през предходната година се е нараснал до 11%.

Агенциите на Организация на обединените нации винят " споровете и обвързваните с климата шокове ", такива като климатичното събитие Ел Ниньо, за " остро " влошаващата се продоволствена сигурност в Субсахарска Африка, Югоизточна Азия и Западна Азия.

Най-голям риск от апетит има в Южен Судан, Североизточна Нигерия, Сомалия и Йемен.

Публикуваният през днешния ден отчет е направен от УНИЦЕФ, Световната здравна организация, Организацията по издръжка и земеделие, Международния фонд за селскостопанско развиване и Световната продоволствена стратегия.

520 милиона души гладуват в Азия, а в Африка 20% от популацията - 243 милиона души.

Сред децата 5,1 милиона са прекомерно ниски за възрастта си, а 52 милиона са доста слаби за възрастта си, 41 милиона пък са с наднормено тегло. Обаче на всички места се регистрира затлъстяване, наранени са 641 милиона души или 13% от международното население.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР