Отчетено е леко повишаване на цената на природния газ в

...
Отчетено е леко повишаване на цената на природния газ в
Коментари Харесай

Лек скок на цената на газа в Европа

Отчетено е леко повишение на цената на природния газ в Европа. Основната причина е понижаването на температурите на континента след интервал на извънредно топла есен.

Декемврийските фючърси на нидерландския газов хъб TTF нарастнаха при започване на деня за малко с към 5% към 103,50 евро за мегаватчас, откакто предходната седмица газът поевтиня с 15% към равнища под 97 евро за мегаватчас. Към 10.30 часа българско време обаче цената се успокои към 101 евро за мегаватчас, което е повишаване за деня с към 3%.

Освен понижаването на температурите има спирания на газовите доставки от Норвегия, която стана главен снабдител на газ за Европа след прекратявянето на доставките от Русия. От информация на мрежовия оператор Gassco, представена от организация Блумбърг, стана ясно, че още две норвежки залежи имат проблеми с добива на природен газ.

" Перспективите за зимата 2022-2023 година бяха подкрепени от доста мек октомври, като търсенето беше с над 20% по-малко от естественото за интервала. Въпреки че има известна неустановеност по отношение на наличността на LNG доставки през идната година, това е позитивен знак ", показва анализатори на банката Deutsche Bank.

Специалисти обаче не престават да предизвестяват, че газовата рецесията надалеч не е завършила, защото световните доставки на природен газ остават лимитирани и идната зима може да бъде даже още по-предизвикателна. Това държи пазара раздразнителен.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР