Отчетеният в края на май бюджетен дефицит от 1,2 млрд

...
Отчетеният в края на май бюджетен дефицит от 1,2 млрд
Коментари Харесай

Дефицитът от 1,2 млрд. лв. се стопи

Отчетеният в края на май бюджетен недостиг от 1,2 млрд лева е преодолян и хазната излиза на плюс 200 млн. лева, сочат оповестените данни на Министерството на финансите.
Реализираните единствено за месец 1,4 милиарда лева доходи се дължат по-високите приходи по отношение на крайния период (30 юни) за подаване на годишната данъчна декларация за 2022 година по Закона за корпоративното подоходно облагане, надлежно и за внасяне на корпоративения налог, налога върху разноските, налога върху приходите на бюджетните предприятия и на налога върху активността от опериране на кораби. Принос имат и постъпили средства от Европейската инвестицонна банка по плановете, финансирани от Модернизационния фонд ан Европейска комисия с пари от търгове на квоти за излъчвания парникови газове.
Към юни приходите в бюджета са общо 31,3 милиарда лева, което е с 3,1 милиарда лева (10,8 на сто) повече по отношение на регистрираните година по-рано. Приблизително с толкоз са нарастнали и данъчните приходи. Те са с 2,4 милиарда лева (10,7 на сто) повече по отношение на същия интервал на предходната година.Неданъчните доходи са се нараснали с 900 млн. лева (19,9 на сто), а постъпленията в частта на помощите и даренията (основно грантове по стратегиите и фондовете на ЕС) - са по-малко с 200 млн. лева, оповестяват от финансовото ведомство.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР