Отчетена е рекордна за последните 117 години температура в ХасковоГоляма

...
Отчетена е рекордна за последните 117 години температура в ХасковоГоляма
Коментари Харесай

Жегата в България: Паднаха температурни рекорди в редица градове

Отчетена е рекордна за последните 117 години температура в Хасково

Голяма гореща вълна удари България. На места температурата на сянка доближи до 41 градуса. За цялата страна през днешния ден са в действие кодове за рисково горещо време.

В някои градове взеха изключителни ограничения за битка с жегата, като разпределяне на безвъзмездна вода и миене на улици. Лекарите предизвестяват да не се излиза в най-топлите часове от деня и да се пият доста течности.Само в София сигналите, на които отСпешна помощ са реагирали, са били 38.

Подобрени върхове

Подобрени сатемпературни върхове в редица градове в България.В Хасково е регистрирана рекордна за последните 117 години температура презднешния ден. Към 18:30 ч. 40 градуса бяха измеренив Русе, Свищов и Пазарджик.

Русе

Максимална температура от 39,5 градуса на сянка е измерена в късния следобяд в Русе, което е връх за тази дата. Досега най-горещо на 13-и юли е било през 1989 година, когато термометрите са отчели 37,7 градуса, оповестиха от хидрометеорологичната станция в града.

Директорът на „ Спешна помощ ” в Русе доктор Иванка Маринова разяснява за Българска телеграфна агенция, че от сутринта медицинските екипи са реагирали единствено на два сигнала за почувствали се зле от жегата русенци.

Хасково

Абсолютенрекорд за днешния ден и в Хасково. Следобед живакът удари 38,5 градуса, оповестиха от хидрометереологичната обсерватория. През цялата история на измерванията до момента най-горещо е било преди 117 години - на 13 юли 1906 година - 36,5 градуса.

Шумен

Рекорд от 36 градуса има ив Шумен. Температурата е измерена към 16:00 часа, като до края на деня е допустимо да се увеличи нищожно.На този ден най-топло преди е било през 2000 година, когато са регистрирани 35,4 градуса.

Как страната се оправя сжегите

След като живакът в термометрите в Алжир удари 50 градуса, топлият въздух се придвижи над Европа и Балканите. Климатолозите са безапелационни, че следва изсъхнал и изключителнотопъл интервал.

„ Валежите и по-хладното от нормалното време са зад тила ни. И в този момент би трябвало да се приспособяваме към новите действителности ”, изясни климатологът Симеон Матев.

В разнообразни точки на страната доброволци започнаха да раздават вода. В София цистерни обливаха улиците в битката с горещината.

Експертите поучават в никакъв случай да не оставяте децата или домашните си любимци в автомобила, защото градусите вътре могат да скочат до рекордните 66./Нова тв

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР