Отчетен е 10,6% ръст на туристите във Велико Търново. Това

...
Отчетен е 10,6% ръст на туристите във Велико Търново. Това
Коментари Харесай

Отчетен е 10,6% ръст на туристите във Велико Търново

Отчетен е 10,6% растеж на туристите във Велико Търново. Това сочи статистиката на Регионалния исторически музей за визитите в обектите през седемте месеца на 2017 година по отношение на същия интервал през 2016 година, оповестиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Въпреки тежката зима и продължителния интервал с негативни температури и значителни снеговалежи, за времето от януари до юли (вкл.) тази година музеите са били прегледани от 256 078 души по отношение на 228 927 туристи за първите седем месеца на 2016 година
Новите туристически атракции, положителната грижа за паметниците на културата, богатият календар с разнообразие от фестивали, концерти, изложения, пленери са главните фактори както за цялостния растеж, по този начин и за увеличението на престоя на гостите на Велико Търново, заключи Даниел Панов. Той акцентира, че Община Велико Търново работи по цялостна идея за развиване, а цифрите са най-хубавото доказателство за постиганите резултати.
5% растеж на клиенти регистрират и от хотелиерския и ресторантьорския отрасъл. Това заяви ръководителят на районната конструкция на асоциацията на хотелиерите и ресторантьорите Стефан Дойчев. Добрите индикатори бяха доказани и от Иво Стайков – управител на огромна хотелска верига.
Сред музейните обекти крепостта Царевец остава най-посещавана през седемте месеца. На второ място са неповторимите средновековни църкви и Констанцалиевата къща в Арбанаси. Следват Мултимедийният посетителски център „ Царевград Търнов “ и храмът „ Свети Четиридесет мъченици “. Във всеки от музейните обекти е регистриран растеж на туристите.
97 593 от пълнолетните туристи, разгледали музеите за гореописания интервал, са били чужденци. Мнозинството от тях са от Европа. На първо място са румънците, следвани от британците, германците, французите и испанците, италианци, австрийци, руснаци и други Около 13% от всички задгранични туристи са от Северна Америка, сходен дял са и визитите на посетители от азиатските страни. Над 1700 туристи са пристигнали от далечна Австралия.
86136 са били българските жители, разгледали музейните резервати и експозиции за седемте месеца. От всички 256 078 гости 55 560 са възпитаници, 8323 – студенти, а 8457 – деца на възраст до 7 години.
Богатият културен календар във Велико Търново има своето огромно значение за туристическия растеж, разясниха шефът на дирекция „ Култура, туризъм и интернационалните действия “ Нелина Църова и шефът на общинската туристическа организация „ Царевград Търнов “ Борислав Йорданов. ІІ Летен сезон на българските оперни театри „ Сцена на вековете “ тази година е с рекордна дълготрайност от 2 месеца – на сцената на Царевец оперните сформира от Варна, Стара Загора, Пловдив, Русе, Бургас и трупата на великотърновския спектакъл показват най-хубавите си заглавия. Всяка от постановките се радва на огромен интерес, а досега публиката е надхвърлила 10 000 души.
Голям интерес провокира Международният фолклорен фестивал, чието двадесето издание събра във Велико Търново 400 реализатори от три континента. Велико Търново се прочу също със „ Старопланински събор Балкан Фолк “, както и с Национален фолклорен събор „ Болярска среща “, част от който бе най-голяма достоверна женитба, по време на която близо 5000 посетители от цяла България се премениха с национални носии. Туристически интерес провокират също поредицата от гостуващи концерти и оперни постановки в Летния спектакъл и Двореца на културата и спорта „ Васил Левски “, VІІІ Летен фестивал за класическа камерна музика “Arbanassi Summer Music”, даже и новата игра на Царевец – „ Средновековни престъпни загадки “, продължаваща цяло лято.
„ За пръв път сме в България и Велико Търново. Това, което виждаме, ни кара сигурно да се върнем още веднъж, освен това – с огромно наслаждение “, споделя френското семейство Ришар, което преглежда крепостта Царевец. Чужденците са от Бордо и пристигнали у нас преди 10 дни. Разгледали Варна, след което се отправили на посещаване в старопрестолния град.
„ Природата и неповторимото разположение на Велико Търново ни впечатлиха доста. Царевец е доста огромен по своите размери предпазен комплекс, непокътнат от Средновековието. Били сме на доста места по света, само че тук, във Велико Търново, придобиваме доста ясна визия за характера на крепостите “, споделя Патрис Ришар. Той като прави оценка позитивно грижите за архитектурно-музейния резерват.
Много мощно усещане на фамилията вършат също Самоводската чаршия и показаните там достоверни старинни занаяти, средновековната черква „ Свети Четиридесет мъченици “ и Мултимедийният посетителски център.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР