Отчайващите ситуации изискват отчаяни решения - явно по този начин

...
Отчайващите ситуации изискват отчаяни решения - явно по този начин
Коментари Харесай

Метълист, икономист, популист: Кой е човекът, който иска Аржентина да приеме долара

Отчайващите обстановки изискват обезверени решения - очевидно по този метод разсъждават в Аржентина. Голямата южноамериканска страна е с " болна " от десетилетия стопанска система с голяма инфлация, криза и политическа неустойчивост. Какво се случва в подобен миг - на напред във времето излиза политик, който желае безусловно да обърне страната с главата надолу.

Става дума за ултралибералния икономист Хавиер Милей. Той получи най-голям избор на първичните избори и наподобява любимец в борбата за президентския пост в страната, чиито поданици усещат на гърба си резултата от 115-процентова инфлация и 40% от тях живеят в беднотия.
 Пред народен фалит: Аржентина покачва лихвения % до 97%
Пред народен фалит: Аржентина покачва лихвения % до 97%

Страната пробва да пребори голямата инфлация

Перуката

52-годишният Милей сигурно прави мощно първо усещане. Видът му дава отговор на някои от по-известните детайли в биографията му - кариера като вратар във втородивизионен тим и вокалист на рок/метъл тайфа, която също така свири кавъри на Rolling Stones. Заради характерната му прическа, той е прочут с прозвището Перуката.
 Снимка 630446
Източник:

Уменията му на безапелационен, провокативен и податлив на директни обиди шоумен станаха забележими в хода на дебатите с съперниците му и станаха мотив за съпоставения с Доналд Тръмп и с някогашния бразилски президент Жаир Болсонаро. Милей няма нищо срещу.
 Снимка 630449
Източник:

Когато стана ясно, че 30% от гласувалите са го подкрепили, той излезе пред симпатизантите си и благодари на... четирите си кучета, кръстени на типичен консервативни икономисти.

Не просто ексцентрик

Милей не е типичният антисистемен претендент, яхнал протестния избор против политическа класа, затънала в най-разнообразни корупционни кавги. Негов наставник е Алберто Бенегас Линч - почитан типичен демократичен икономист от кръгове, които имат въздействие в страната още от 50-те. Баща му е канил Лудвиг декор Мизес да изнася лекции в Буенос Айрес.
 Снимка 630448
Източник:

Кандидат-президентът има доста явен (и абсурден най-малко колкото него самия) проект с съответни ограничения, които да извадят Аржентина от рецесията:
Доларизация - за разлика от Тръмп и Болсонаро, Милей не е стопански националист. Той има вяра, че в случай че бъде отстранена националната валута, политическата класа ще загуби главния си лост за злоупотреби - паричната политика. През 90-те Аржентина към този момент опита това и резултатите не бяха по никакъв начин положителни. Закриване на централната банка - това върви в комплект с горната мярка и с коментара на кандидат-президента, че институцията е " най-лошият отпадък на Земята ". Премахване на всевъзможни разпореждания и ограничавания, които дават преимущество на локалната продукция пред вноса. Приватизация на всички държавни предприятия и унищожаване на механизмите за надзор на цените на стоките и услугите. Рязко понижаване на обществените разноски - Хавиер Милей е подготвен да закрие 17 от 25-те съществуващи министерства. Според него жителите би трябвало да си заплащат за услугите на здравната система, а пазаруването и продаването на органи " е просто още един пазар ", само че абортите не са допустими. За него климатичните промени са " социалистическа неистина ", а половото обучение е част от " промарксистки дневен ред ", ориентиран против фамилията.
Всичко това е облечено в оферти за промени в държавните структури и обществените заплащания. Много от тях са много амбициозни в актуалната социално-политическа обстановка в Аржентина, само че стоят добре по малкия екран.
 Аржентина: падението на една от най-богатите страни в света
Аржентина: падението на една от най-богатите страни в света

Едно време Аржентина е измежду най-богатите страни в света. Толкова богата, че се ражда даже крилатата фраза " богат като аржентинец ". След това обаче идват цели осем държавни банкрута. Как се стига до това безподобно проваляне?

Може ли в действителност да завоюва

На предварителните избори Милей се класира с малко пред другите претенденти - Патрисия Булрич от десницата и сегашния министър на стопанската система Серхио Маса.
 Снимка 630447
Източник:

Вотът е плануван за 22 октомври, като на 19 ноември ще има балотаж, в случай че някой от претендентите не доближи 45% поддръжка или не се откъсне с над 10% пред втория и доближи 40%.

Инвеститорите явно се притесняват, че Перуката ще успее да се оправи, тъй като аржентинското песо се срина след предварителния избор и се наложи държавното управление да го обезцени с 18 на 100.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР