Отчаяни за изход от осакатяващата икономическа криза, аржентинците ще гласуват

...
Отчаяни за изход от осакатяващата икономическа криза, аржентинците ще гласуват
Коментари Харесай

Аржентина се готви за тежки избори на фона на икономическа криза

Отчаяни за излаз от осакатяващата икономическа рецесия, аржентинците ще гласоподават в неделя в яростна предизборна конкуренция сред закъсалия министър на стопанската система Серхио Маса и либертарианския новобранец Хавиер Милей.

Двамата мъже съставляват изцяло друго бъдеще за третата по величина стопанска система в Латинска Америка, скърцаща под трицифрена инфлация след десетилетия на дълг, неприятно финансово ръководство и неустойчивост на валутата.

Проучванията демонстрират, че претендентите са в мъртва борба, като Милей държи такова леко преимущество, че никой не желае да предвижда изхода.

Изборите стартират в 8 сутринта локално време (1100GMT) и затварят в 18:00 (2100GMT), като резултатите се чакат няколко часа по-късно.

Маса, 51, е харизматичен и умел политик, който се стреми да убеди аржентинците да му се доверят, макар представянето му като министър на стопанската система, което докара до годишна инфлация от 143 % и рекордни равнища на беднотия.

Неговият противник Милей е новобранец, надъхан против истаблишмънта, който се зарече да спре необузданата Аржентина разноски, зарежете песото за щатския $ и „ динамирайте “ централната банка.

Аржентинците са „ на ръба на нервозен срив “, сподели политическият анализатор Ана Ипарагуире от GBAO Strategies, описвайки напрежението към това, което следва. < p> Повечето са толкоз отвратени от опциите си, че „ ще би трябвало да изберат по-малката от двете несгоди. “

„ За страдание човек би трябвало да избере едно от двете “, сподели цветарът Пабло Ривера, 55, който клони към Milei.

Milei оставя моторния трион

Milei, 53-годишен икономист, е новопостъпил политик, който изуми наблюдаващите, като се издигна отпред на изборната конкуренция единствено преди месеци. < p> Той постоянно е сравняван с някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп и бразилския Жаир Болсонаро, като Маса го упреква, че имитира двамата политици, като издига призрака на изборни измами – за което той не е дал никакви доказателства. които не съумяха да спрат десетилетия на стопански крах, разпалиха яростно население, изтощено от статуквото.

„ Това, което съществува в този момент, не работи за мен. Може би тази смяна би била добра “, сподели поддръжникът на Милей Матиас Есукуриан, 19-годишен студент по стопанска система.

На първия тур на изборите през октомври Маса обърка анкетите, като излезе първи с съвсем 37 %, до момента в който Милей означи резултат към 30 % от гласовете.

 

Вътрешен човек или политически подбудител? Аржентина е изправена пред тежък президентски избор

И двамата се бориха да укрепят милиони гласове от тримата губещи претенденти.

Третокласираният претендент Патриша Булрих, от мощната дясноцентристка съпротива, хвърли тежестта си зад Милей.

Milei смекчи реториката си, с цел да се хареса на нейните по-умерени гласоподаватели, умолявайки обществеността да не се поддава на страха, разпалван от акцията на Massa.

„ Ако се страхувате, ще бъдете парализирани и... нищо няма да се промени. Ние няма да приватизираме опазването на здравето и образованието, няма да позволим неограниченото носене на оръжия, ” сподели той.

Преди това той сподели, че ще се откаже напълно от тези министерства и е за улеснение на носенето оръжия и даже продават човешки органи.

През последните седмици нямаше диря от задвижвания моторен трион, който той използваше, с цел да върти на манифестации.

Спокойна опция

Маса съставлява перонистката коалиция, популистко придвижване, натоварено с държавна интервенция и обществени стратегии, което господства аржентинската политика от десетилетия.

Той се опита да се дистанцира от извънредно непопулярния напускащ президент Алберто Фернандес и неговия вицепрезидент Кристина Киршнер, която предходната година беше наказана за машинация. И двамата изчезнаха от публичното внимание.

Маса се опита да се показа като спокойна, държавническа диаметралност на Милей.

Анализаторите обаче го упрекват, че злоупотребява с държавни запаси, с цел да усили изборните си шансове.

Това включва потреблението на реклами, които предизвестяват, че цените на превоза ще се усилят при Milei, както и понижаване на налозите върху приходите за съвсем цялото население и даване на парични изплащания на милиони.

„ Невероятно дълбока дупка “

Който и да завоюва, анализаторите предизвестяват, че Аржентина е следва сложен път.

Анализаторите споделят, че прецизно следеното песо от дълго време е закъсняло за обезценка, а неналичието на долари докара до дефицит на гориво, медикаменти и даже банани през последните седмици.

С над $400 милиарда обществен дълг, запасите на централната банка на алено и неналичието на кредитна линия, идващото държавно управление „ ще изкопае Аржентина от необикновено дълбока дупка с доста малко запаси за това “, сподели Бенджамин Гедан, шеф на Аржентинския план в основаният във Вашингтон Wilson Center.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР