Отброяваме дните до поредните за тази година избори, които този

...
Отброяваме дните до поредните за тази година избори, които този
Коментари Харесай

Провалихме се в управлението на пандемията. Избирателят иска спокойна и предвидима среда

Отброяваме дните до следващите за тази година избори, които този път ще бъдат " 2 в 1 ", търсейки гражданската ни отговорност да посочим бъдещите президент и вицепрезидент, както и новите 240 депутати. На самия край на предизборната акция ви срещаме с някои от директните ѝ наблюдаващи, които ще имате опция да видите онлайн в изключителното издание на " Директно в новините " със Стефан Кунчев тази неделя, от 19 до 21 часа: публицистите и Даниел Ненчев , политолозите Марая Цветкова и Иван-Асен Иванов , социлогът Васил Тончев .

 Ива Дойчинова: Нямаме право да се оплакваме, в случай че не участваме персонално в ръководството на страната Виж още

Днес ви представяме визията на Даниел Ненчев. Той е връстник на НДК, само че и на MTV. Завършил е Българска лингвистика и публицистика за електронни медии в Софийския университет. Бил е водещ на предаванията " Денят стартира с просвета " по Българска национална телевизия 1, " Нова просвета " по Дарик радио и " Мултимедия " по Bulgaria ON AIR, а сега води две излъчвания по БНР и подкаста " " на Dir.bg.

Автор е на книгата " Идеи без граници. 30 изявленията със международни актьори от България ", която беше отличена на премиите Златен лъв на Асоциация " Българска книга " в категорията за издателски план с най-голяма социална значителност.

Очаквате ли да има определен президент още на първи тур?

Това ми се коства вторично. Основното е, че има законосъобразен любимец - най-популярният претендент.

Справянето или несправянето със здравната и икономическата рецесии от последните месеци въздействат ли на гласоподавателите в техните желания?

На гласоподавателите ще въздейства най-много желанието да живеят в спокойна и предвидима среда. Такава няма. Живеем в страна с властови вакуум, без изключително ясно поета отговорност за безапелационното несправяне със здравната рецесия. А от нея, естествено, ще последват и други рецесии. Всички управляващи в България, в това число четвъртата, към която се причисляваме, се провалиха в ръководството на пандемията и резултатите от нея.

Относно стопанската система - не е мъчно да се планува, че в случай че западен вложител следи България, няма да е доста вдъхновен скоро да влага в страна, в която близо 80% от хората са евентуални жертви на мощно инфектиран и рисков вирус, а 65% от популацията не знае дали динозаври и хора са живели едновременно на Земята.

Да чакаме ли изненади на парламентарните избори и какво съгласно вас би било изненадата?

Изненада би било някой от дребните политически субекти да прескочи 4-процентовата преграда. За тези, които не наблюдават подема на най-новата политическа групировка " Продължаваме промяната ", евентуално ще бъде изненада, че тя ще надмине множеството познати сили в старите парламенти. Няма да е изненада и че " ИТН " ще загуби доста от процентите си, а ГЕРБ ще са преди всичко.

Какво би трябвало да има едно сполучливо държавно управление? Експертиза, диалогичност, опит от чужбина, бизнес опит, политически подобен или...?

Успешно държавно управление за мен значи на първо място самоуверено държавно управление и никога не популистко държавно управление. Освен всичко значимо упоменато от Вас, бъдещите управленци в коалиция би трябвало да имат мощ за навременен консенус по стратегически цели. Първият, незабавен и най-очевиден е здравният.

Във вътрешен проект - образованието и правосъдната система наподобяват като основни сфери, за които би трябвало да се работи. Във външен - енергетиката и климатичните промени ще се назаобиколими въпроси за решение.

 Автор: Яне Голев

Ще изплаши ли Коронавирус обстановката хората да отидат до урните? Каква изборна интензивност да чакаме?

Избирателните секции не са по-претъпкани от магазините. Въпрос на ред, правила и отговорности. Очаквам по-висока изборна интензивност от лятно-ваканционната. А и има повече благоприятни условия за избор.

Разбраха ли хората, че сме в предизборна акция? Сякаш имаше повече послания, отправени отвън формалната такава.

Хората привикнаха с непрекъснатата акция. И в тази акция, както нормално, офанзивите против съперника надделяваха над личните хрумвания. Видяхме и типичен политически тролове в медиите, които изяждаха времето за диалог по значимите въпроси.

Имаше концепция за преброяване на разписките от машините. Тя бе анулирана, само че въпреки всичко, по какъв начин намирате сходна хрумка въобще?

Машини или хартия, тези детайлности при правова страна, съблюдаване на реда и законите са незначителни. От първостепенно значение е да има разделяне на управляващите, хората да имат вяра на институциите, да има правдивост и народна власт. Фактическата форма на избора би трябвало да е функционалност на базисната религия, че демокрацията в България е значима, насъщна и допустима. Очаквам и се надявам скоро да има опция за електронно гласоподаване.

 Автор: Самуила Жекова
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР