Отборите на САЩ и Китай ще играят в суперфинала в

...
Отборите на САЩ и Китай ще играят в суперфинала в
Коментари Харесай

САЩ срещу Китай на финала в онлайн купата на нациите по шахмат

Отборите на Съединени американски щати и Китай ще играят в суперфинала в неделя на първото издание на Онлайн купата на нациите по шахмат.

Американците си осигуриха това право след трагична победа с 2,5:1,5 точки тъкмо над Китай в последния десети кръг на предварителната фаза на шампионата и по този начин заеха второто място в класирането след азиатците, които досега не бяха допускали проваляне.

Решителна за триумфа на американците се оказа успеха на Уесли Со, който на трета дъска завоюва с черните фигури против непобедения досега Ю Яни. Преди Фабиано Каруана бе дал преднина на американците с победа над Ван Хао, само че Дин Лирен изравни, печелейки на първа дъска против Хикару Накамура. На четвърта дъска Ирина Круш удържа тъждество с белите фигури против международната шампионка Цзю Вънцзюн, което съчетано с успеха на Со наклони везните в интерес на американците.

Американският отбор се нуждаше от наложителна победа против Китай, защото по-рано денем, в деветия кръг, отстъпи с 1,5:2,5 точки пред сборния тим на Европа. На първите три дъски бяха закрепени три ремита, само че на четвърта Нана Дзагнидзе победи Круш, с което донесе и успеха на европейския тим, чийто ментор е именитият Гари Каспаров.

Победата над Съединени американски щати сложи европейците в полпозишън за второто място в суперфинала, само че те не съумяха да се възползват от него, завършвайки единствено 2:2 точки в последния кръг със сборния тим на Света.
По този метод Съединени американски щати и Европа събраха по 13 мач-точки, само че вторият индикатор - общо събрани точки, бе в интерес на американците - 22 против 21,5.

Победител в първата фаза на шампионата е Китай със 17 мач-точки от 8 победи, 1 тъждество и 1 загуба.
Четвъртото място в шампионата е за Русия с 8 мач-точки, пред Индия с 5 и сборния тим на Света с 4.
Първото издание на Онлайн купата на нациите по шахмат се организира от 5 до 10 май, като участниците от шестте тима играят от домовете си. Всеки тим се състои от шестима шахматисти (четирима титуляри и две резерви), като всеки отбор би трябвало да има най-малко по две дами в състава си.

В суперфинала в неделя Китай ще има правото на избор на цвят на фигурите като победител в първата част на надпреварата. Общият награден фонд на шампионата е 180 000 $.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР