Отборът на SLS Мастерс спечели четвъртото издание на щафетния маратон

...
Отборът на SLS Мастерс спечели четвъртото издание на щафетния маратон
Коментари Харесай

София Екиден маратон 2018 приключи с рекорд


Отборът на SLS Мастерс завоюва четвъртото издание на щафетния маратон в София с нов връх на трасето. Тимът в състав Деян Славчев – Део, Иво Балабанов, Александър Сръндев, Димчо Мицов, Йоло Николов и Митко Ценов финишира за 2.15:39 ч. и по този начин усъвършенства с 55 секунди най-хубавото досегашно достижение, записано предходната година. Среброто бе за тима на Маратон Пловдив с 2.19:58 ч., а бронзът за Дрийм Тийм 5кмРън с 2.17:58, изпреварили с минимална разлика „ Българска войска “, които обаче сграбчиха купата в категорията на държавните структури.

На старт в конкуренцията „ Екиден Маратон 2018 “ застанаха 58 отбора, а измежду участниците личаха редица известни освен в спорта имена. Състезанието със старт-финал пред Национталния стадион „ Васил Левски “ е част от самодейност " София - Европейска столица на спорта " и по традиция е в чест на националния празник - Съединението на Княжество България и Източна Румелия, за което символизира и щафетният темперамент на конкуренцията.

Маратонът бе открит от посланика на Япония в България Масато Ватанабе и от шефа на проявата Даниел Дуков. И двамата пожелаха триумф, а дипломатът посочи ролята на сходни бягания за създаване на отборен дух, на дисциплинираност, себераздаване и обич към спорта.

Веднага откакто тимовете потеглиха по трасето бе даден старт и на детската щафета 4х400 м, който провокира най-вече страсти, изключително измежду родителите. Най-бързи бяха представителите на Академик с треньор Моника Гачевска, пред Приорити 1, Приорити 2 и други.

Сред участиците в огромния маратон, паралелно до някои от най-известните ни спортисти се състезаваха футболните треньори Милен Радуканов, Светослав Петров и други плюс европейската шампионка по биатлон Павлина Филипова, както и част от най-силните ни състезатели в зимните спортове сега, измежду които бе международният първенец по ски-ориентиране Станимир Беломъжев. Японското посолство пък бе със собствен тим, а в отбора „ Run2gether ” имаше хора в неравностойно състояние с инвалидни колички.

София „ Екиден маратон 2018 ” е отборно съревнование на класическата отдалеченост, като всеки отбор е формиран от шестима души, които изминаватобщо 42.195 км. Бегачите са разпределени на постове от 5 км + 10 км + 5км + 10км + 5км + 7.195 км = 42.195км. Дисциплината е лицензирана от Международната федерация по лека атлетика (IAAF), a трасето в София дава отговор на всички стандарти. Името „ екиден “ идва от японското " предаване на поста ", като обичайно от дълги години съревнование в страната на изгряващото слънце.

В надпреварата участваха и доста фенове на бягането. Така всеки искащ можеше да тества опциите си против част от най-успешните спортисти на България. Пълни резултати и подробна информация може да се откри в формалния уебсайт на маратона www.sofiaekidenmarathon.com.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР