Отборът на Нефтохимик вдигна големия трофей в Ефбет Супер Волей

...
Отборът на Нефтохимик вдигна големия трофей в Ефбет Супер Волей
Коментари Харесай

Нефтохимик е новият волейболен шампион при мъжете

Отборът на Нефтохимик подвигна огромния трофей в Ефбет Супер Волей сезон 22/23 пред претъпкана зала „ Младост “ в гр. Бургас, ставайки новият първенец в мъжкия ни хайлайф. Състезателите, водени от старши треньора Атанас Петров, надвиха над съперника си от Хебър Пазарджик след следващ извънреден конфликт в пет гейма. Бургазлии се окичиха със златните медали, като по този метод стопираха шампионската серия на „ тигрите “ от Пазарджик.


Нефтохимик 2010 подвига трофея за първи път от сезон 2018/2019 (като през сезон 2019/2020 купата им беше връчена служебно поради спиране на шампионата заради коронавирусната пандемия). По пътя си към трофея Нефтохимик (лидери в постоянния сезон) се оправиха с Пирин Разлог на четвъртфинал и с ЦСКА в трагична полуфинална серия. В решителните финалните плейофи пък моряците поведоха с 2-0 победи над Хебър като домакини, само че по-късно изгубиха идващите два дуела като посетители. Така се стигна до петия дуел, в който Нефтохимик поведе с 2-0 гейма, само че позволи равнене за 2-2. В последния гейм в мъжкия ни хайлайф за този сезон обаче домакините демонстрираха здрави нерви и се поздравиха с триумфа.

Нефтохимик стартира по обещаващ метод в първия гейм, повеждайки с 6-1 след положително осъществяване на сервис на Аксел Трухчев. Хебър от своя страна допускаше прекомерно доста неточности и не можеше да откри своя темп на игра. Старши треньорът на пазарджиклии прибегна до промяна на разпределителите (на мястото на Добромир Димитров влезна Александър Туш, който обаче единствено минути по-късно се контузи и трябваше да напусне игрището). Бургазлии пък продължаваха да са „ на гребена на вълната “ и без проблеми затвориха гейма в своя изгода след 25-17.

Оспорвано беше началото на втория гейм, само че Нефтохимик съумя да покаже по-голяма централизация. С Илия Петков на сервис, „ тигрите “ започнаха „ да дишат “ по-леко (19-17), само че това не продължи за дълго, като след сполучлива обсада на Красимир Георгиев за 19-19 бургазлии съумяха да завържат още веднъж резултата и в последна сметка да поведат с 2-0 след ас на Калоян Балабанов за 25-23. „ Тигрите “ обаче не демонстрираха грохнал дух и стартираха като по-успешния отбор още от началото на третия гейм (8-5). Възпитаниците на Камило Плачи съумяха да запазят своя темп на игра и макар опитите на техните съперници да ги спрат, гостите от Пазарджик съумяха да завържат играта след 25-21 в своя изгода.

И в четвъртия гейм играта потръгна точка за точка, само че след 11-11 пазарджиклии взеха самодейността и повече не погледнаха обратно, вкарвайки мача в тайбрек след 25-22. Изключителна борба видяха почитателите и в петия гейм, като и двата тима даваха максимума от себе си. В заключителните моменти обаче Аксел Трухчев и Калоян Балабанов бяха безпогрешни, донасяйки шеста купа на бургазлии.

Успешната офанзива сет оказа ключът към огромния триумф за бургазлии като те приключиха с 70 сполучливи офанзиви (47). В останалите волейболни съставни елементи Хебър се показа по-добре 6 на 3 аса и 14 на 7 блокади. Пазарджиклии записаха и повече точки от неточности на съперника - 35 на 28. Най-резултатен в дуела стана Калоян Балабанов, който заби 26 точки. По 19 прибавиха Аксел Трухчев и Матей Михайлович. Трухчев беше определен и за МВП на финалната серия. Французинът с български корени беше отличен и като Играч на публиката, печелейки безапелационно с 55% в анкетата, проведена от НВЛ в обществените мрежи.

„ Отново поведохме с 2-0, най-после те започнаха да играят по-добре, само че този път ние успяхме. Преди дядо ми да почине му споделих, че ще направя всичко допустимо, с цел да печеля купата. Ще ми липсва България, това е моят генезис “, сподели МВП-то на срещата Трухчев.


„ Успяхме, тези момчета го заслужават. Това, което направиха през сезона, и труда, който поставиха - заслужаваме го. Моята цел е моите тимове да играят съвременен и нападателен волейбол. Получи се. Публиката доста ни оказа помощ. Колективът, който този тим построи, ни оказа помощ доста да не се предадем и в най-трудните моменти “, съобщи наставникът на бургазлии Атанас Петров.

„ Поздравления и за тима на Хебър! Последните няколко години не е имало толкоз оспорван край, решен в пет мача и то при какви геймове! Трудното начало, което имахме през този сезон, и след това ритъма, който набрахме - очевидно това беше годината на Нефтохимик и това беше ключът! След втората загуба тук в полуфиналите, никой не ни броеше за живи. Очакваха да отпаднем. Знаех, че почитателите ще ни поддържат. Голямо благодаря на всички! В тези моменти желая да изкажа признателност и на управлението, на нашия щаб, които стоят в сянка 50-60% от времето “, показа разпределителят на Нефтохимик Иван Станев.

„ Първите ми страсти са, че най-сетне спечелвам подобен край! Аз в моята волейболна кариера нямам извоюван край до момента, това е първият ми и се надявам майка ми от горната страна да ме гледа и да се гордее с мен. Нямаше място за думи, единствено крещене и радване. Въпреки сложния сезон, успяхме да сме тук и никой не го очакваше. Титлата значи толкоз доста - толкоз труд, толкоз ограничения, нещо несравнимо. Помогна ни построеният колектив, бяхме като едно семейство, за което извънредно доста им благодаря “, добави съотборникът му Калоян Балабанов.

„ Спечелихме Суперкупата, Купата, искахме да спечелим и шампионата. Краят беше доста дълъг и комплициран, с забавни и дълги мачове. Трябва да поздравя Нефтохимик! И двата тима направиха и поддържаха положително равнище. Спечелихме последните 5 титли от 6, стигнахме и тук до финала. Нефтохимик играха по-добре, това е, поздравления. От на следващия ден мислим към този момент за идващия сезон “, разяснява старши треньорът на Хебър Камило Плачи.

„ Получи се неповторим край. Не помня, откогато се върнах от чужбина в последните 5-6 години, да е имало толкоз оспорван край. Получи се серия на едно много положително равнище и това приказва добре за клубния ни волейбол. Появиха се повече тимове, повече опция и това значи, че и националният ни тим ще бъде добре. Жалко е, че не можахме да защитим купата си, само че би трябвало да отдадем заслуженото на Нефтохимик. Щом са ни победили, го заслужават. Но скърбя доста за първия мач, който загубихме откакто поведохме с 2-1 гейма и бяхме покрай успеха при 24-20. Такива елементи, от моя опит, вършат разликата. Както и през днешния ден видяхте, при 23-20 във втория гейм, с прелестно посрещане, не можахме да отиграем. Когато играеш против равносилен съперник, той си взима своето. Един път да създадат брейк, окей; повторно да създадат брейк, само че въпреки всичко не сме магьосници - не можем да се връщаме всякога от 0-2. Изпуснахме си финала в първия мач. Не помня такава атмосфера в Бургас. Не помня да е имало толкоз аудитория. Това значи, че ползата е голям. Това са два тима, които са отвън столицата и провокират подобен интерес. Волейболът ще върви нагоре и нагоре, а за нас - състезателите, това е голямата страст “, бяха думите на играча на пазарджиклии Теодор Салпаров. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР