Отборът на МакЛарън постигна двойна победа в Гран при на

...
Отборът на МакЛарън постигна двойна победа в Гран при на
Коментари Харесай

Историческо състезание! МакЛарън шокира всички на Монца

Отборът на " МакЛарън " реализира двойна победа в Гран при на Италия, 14-и кръг от сезона във Формула 1. Победата взе австралиецът Даниел Рикардо, до момента в който втори остана британецът Ландо Норис. Трети финала пресече водачът на " Ред Бул " Серхио Перес, само че той получи наказване от 5 секунди, което разреши третото място да стане владеене на финландеца Валтери Ботас с " Мерцедес ".

Състезанието на " Монца " ще бъде дискутирано дълго поради случая в 25-ата обиколка сред водачите в класирането Макс Верстапен ( " Ред Бул " ) и Люис Хамилтън ( " Мерцедес " ), което докара до отпадането и на двамата. За " МакЛарън " това е първа победа в Гран при от надпреварата в Бразилия през 2012 година, както и първа двойна победа от конкуренцията в Канада през 2010 година. Освен това " МакЛарън " стана и първият тим, който записва двойна победа през сезон 2021.

Състезанието на " Монца " стартира доста забавно, защото още на старт-финалната права Даниел Рикардо съумя да изпревари тръгналия от полпозишън Макс Верстапен. Ландо Норис пък се подреди трети, тъкмо пред Люис Хамилтън. Постепенно обаче Верстапен съумя да възвърне позициите си и скоро се върна отпред на колоната. До 23-тата обиколка ситуацията на " Монца " изглеждаше умерено, като тогава холандецът влезе в бокса. Грешка на инженерите на предна дясна гума забави съществено водача в международния шампионат и той съумя да се върне на пистата едвам на 10-а позиция.

Това разреши на Люис Хамилтън да поведе колоната, само че британецът избра да влезе в бокса обиколка по-късно. При него промяната мина безаварийно, само че при връщането си на пистата той се оказа тъкмо сред болидите на Даниел Рикардо и Макс Верстапен. На влизането сред първия втория завой Верстапен подходи доста нападателно, което докара до контакт гума в гума с Хамилтън. Инцидентът приключи с изстрелване на " Ред Бул-а " върху шасито на " Мерцедес-а " и озоваване на двамата водачи в чакъла край пистата. По този метод и Верстапен, и Хамилтън отпаднаха в 25-ата обиколка, като повторенията демонстрираха, че само ореолът над болида на Хамилтън е предпазил международния първенец от това колата на противника му да се стовари с цялата си тежест върху главата му.

Сблъсъкът сред двамата най-хубави водачи отвори необятно вратите пред болидите на " МакЛарън ", " Ферари ", както пред вторите водачи на " Ред Бул " и " Мерцедес " - Серхио Перес и Валтери Ботас. Малко след прибирането в бокса на колата за сигурност колоната се подреди по следния метод - Даниел Рикардо и Ландо Норис на върха, следвани от Карлос Сайнс-младши, Перес, Шарл Льоклер и Ботас. Темпото на Ботас, който единствен бе с гумите " медиум " обаче бе изрично по-добро от това на всички други пред него, до момента в който най-бавни бяха колите на " Ферари ". Междувременно мексиканецът Перес изпревари непозволено Сайнс, само че испанецът незабавно по-късно бе задминат и от Валтери Ботас.

Стюардите наказаха Перес да върне позицията си на Сайнс - нещо, което към този момент бе невероятно да се случи, тъй че мексиканецът трябваше автоматизирано да се помири с петсекундно наказване. До края на финалната 53-та обиколка повече изпреварвания нямаше. Рикардо пресече финалната линия с общо време от 1:21:54.365 часа.

Втори на 1.747 секунди остана Норис. Третото място е за стартиралия от последното 20-о място финландец Валтери Ботас на 7.309 секунди. Наказанието на Перес пък го свлече до петото място - тъкмо зад Шарл Льоклер и тъкмо пред съотборника му във " Ферари " Карлос Сайнс-младши, който затваря шестицата. В генералното класиране отпред с 226,5 точки е Макс Верстапен, следван от Люис Хамилтън с 221,5 точки. Трети със 141 точки е Валтери Ботас, който взе и бонус точка за най-бърза обиколка. Четвърти със 132 точки е Ландо Норис, пред Серхио Перес със 118 точки и Шарл Льоклер със 104. Даниел Рикардо се изкачи на осмо място в подреждането с 83 точки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР